Cercetătorii au descoperit un complex gigantic de mușuroaie de termite în nord estul Braziliei, mușuroaie care ar putea să aibă chiar și 4000 de ani vechime și care ca și întindere ar acoperi suprafața Angliei. Deși zona este vizibilă pe Google Earth, mușuroaiele conice (unele dintre ele au chiar și 3 metri înălțime) sunt ascunse.
„Aceste movile au fost formate de o singură specie de termite, termite care au excavat o rețea de tunele subterane care le-a permis să ajungă la hrana de sub pădure” spune cercetătorul Stephen Martin de la University of Salford (UK).
Cantitatea de pământ excavată de aceste termite în regiune este echivalentă cu 4000 de piramide Giza și reprezintă cea mai mare structură construită vreodată de o insectă. Movilele, dintre care unele sunt încă în construcție, au intrat în vizorul cercetătorilor în urmă cu ceva ani când acele terenuri au fost curățate și convertite în terenuri pentru pășunat.
Au fost ridicate mostre de sol de la 11 movile iar datele indică faptul că acestea s-au format acum 690 – 3820 de ani în urmă. Aceste date la transformă pe aceste termite la fel de bătrâne precum cele din Africa. Aceste mobile nu sunt cuiburi cum ar crede unii și alții, sunt de fapt rezultatul excavării galeriilor de sub pământ. Șobolanii de asemenea au obiceiul să sape astfel de galerii prin care să își transporte hrana până la cuib.