De secole întregi arheologii se întreabă cum au reușit egiptenii antici să construiască piramidele de la Giza. Acum, descoperirea unei rampe sofisticate ar putea să deslușească acest mister.
Rămășițele unei rampe vechi de 4500 de ani a fost găsită într-o carieră de piatră de către o echipă de cercetători de la Cairo’s French Institute for Oriental Archaeology.
Această rampă datează din vremea faraonului Khufu, cel care a început construcția piramidei mari de la Giza și oferă cercetătorilor amănunte despre logistica vremurilor și despre tehnologiile folosite în construcția acestei piramide, considerată o minune a lumii.
Deși în trecut au mai existat teorii legate de rampe, descoperirea făcută de echipa de cercetători anglo-franceză indică faptul că blocurile de piatră erau urcate pe o înclinație mult mai mare față de cum se credea inițial.
Folosind o sanie pentru a căra piatra, trasă de funii către aceste posturi din lemn, egiptenii antici erau capabili să tragă piatra spre vârful piramidei pe o pantă abruptă de peste 20 de grade. Priamia de la Giza are o înălțime de 139 de metri și a fost construită acum 4500 de ani.