200 de gropi comune pline cu mii de cadavre (victime ISIS) au fost descoperite

177

Peste 200 de gropi comune ce conțineau rămășițele a mii de victime ISIS au fost descoperite în zonele în care gruparea teroristă a deținut cândva controlul. UNAMI (UN Assistance Mission for Irak) alături de OHCHR (UN Human Rights Office) au documentat 202 de gropi comune dar anticipează că în anii ce vor urma vor fi descoperite mult mai multe. Cele 202 gropi comune conțin cadavrele a peste 12.000 de suflete și sunt localizate în nordul și vestul provinciilor irakiene Nineveh, Kirkuk, Salah al-Din și Anbar.

Cea mai mică groapă comună a fost descoperită la vest de Mosul, și conținea 8 cadavre iar cea mai mare, potrivit rapoartelor, este considerată cea de la Khasfa, la dus de Mosul, unde se estimează că ar exista 4000 de cadavre. ISIS – gruparea militantă cunoscută și sub denumirea de ISISL – a pus stăpânire pe suprafețe întinse de teren din Irak între iunie 2014 și decembrie 2017, proclamând Califatul Islamic.

Probele descoperite ar putea indica și crime de război

Potrivit rapoartelor, gropile conțin multe informații care vor ajuta nu doar la identificarea persoanelor decedate dar vor ajuta la încadrarea faptelor în categoria crimei de război și genocidului. Printre victime există femei, copii, vârstnici, forțe armate irakiene, polițiști sau muncitori de rând.

„Aceste gropi comune trebuie tratate cu maxim de importanță, vinovații trebuie să fie aduși în fața tribunalelor internaționale și trași la răspundere pentru faptele lor. Cel mai dificil pentru noi este să aflăm cauza pentru care s-au produs aceste crime oribile în masă. În mod normal, cei care nu doresc să se alăture grupării teroriste sunt uciși în acest mod barbar, însă rămâne de văzut” spune Suki Naga, director pentru drepturile omului la UNAMI.Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *