Observăm cu toții faptul că numărul câinilor aflați în proprietatea vecinilor devine din ce în ce mai mare. Nu e nimic ciudat, e foarte normal ca oamenii să dorească un animal de companie mai mic sau mai mare, iar faptul că din cele mai vechi timpuri câinele este cel mai bun prieten al nostru, e de înțeles. Problema este că mulți dintre cei care cumpără sau adoptă un astfel de animal (cățeii maidanezi iubesc la fel de tare oamenii), nu prea înțeleg cum trebuie îngrijit, mai ales cei care nu au mai avut niciodată un asemena patruped în dotare. Astfel, vom discuta în cele ce urmează ce înseamnă de fapt să ai grijă de un cățel, indiferent de metoda de achiziție: adopție sau cumpărare.
Ce înseamnă de fapt să ai grijă de un câine?
Vaccinurile și carnetul de sănătate – cestea trebuie făcute imediat după ce ați intrat în posesia patrupedului. Dacă este un câine cumpărat dintr-un pet shop, probabil are făcute vaccinurile și carnetul de sănătate. Dacă este unul adoptat, neapărat cu el la veterinar pentru aceste două operațiuni, nu contează dacă este pui sau matur. Dacă este matur poate fi răpus de boli banale dacă nu este vaccinat.
Cip-ul – chiar dacă mulți posesori de câini spun că nu se duc ei să pună cip la câine, eu unul consider acest aparat mai mult decât necesar. E o șansă în plus dacă se pierde pentru tine, să-l iei de la cel care-l găsesc.
Hrana – câinele are nevoie de o alimentație aparte. Știm cu toții că el funcționează foarte bine și pe bază de ciorbă, ori resturi de mâncare de la mesele noastre, însă pot să apară carențele de vitamine și minerale. Astfel se recomandă o hrană câini special concepută pentru ei, de foarte bună calitate, care poate fi cumpărată din magazine precum www.animax.ro.
Plimbarea – un câine trebuie plimbat de cel puțin trei ore pe zi și nu doar pentru a-și face nevoile în iarba din fața blocului. El are nevoie să-ți descarce energia. Apartamentele noastre sunt mici, indiferent de numărul de camere.Ar fi ideal dacă ați rupe câte 10 minute pe zi x 5 pentru a plimba cățelul în fața blocului.
Baia și deparazitarea – câinele se spală, periodic, nu doar atunci când începe să pută atât de tare încât nu mai poate sta nimeni lângă el. Orice medic veterinar o să întrebați, o să vă spună că o dată pe săptămână trebuie spălat. Cum reușește fiecare dintre voi să-l convingă să stea în cadă și chestii de genul, e problema fiecăruia. Atenție la câinii cu blănuri mari, puteți aduce insecte în casă sau diferite cârcioabe. Mergeți periodic la tuns cu el și la deparazitat.
Abandonarea – câinele nu se abandonează pe-acasă ori prin vecini atunci când plecați pe la țară ori prin concedii. El suferă de singurătate, e foarte afectat dacă stă închis cu zilele într-o cameră sau pe un balcon, chiar dacă are apă și mâncare la discreție. Maxim ce puteți face este să lăsați cățelul la un hotel special destinat acestor patrupede, au început să apară și pe la noi și sunt destul de ieftine. E bine să rămână în compania oamenilor mereu.
Castrarea/sterilizarea – o operație de rutină specifică femelelor dar nu numai. Cățeilor le sunt eliminate testiculele iar cățelelor le sunt eliminate ovarele și uterul. Castrarea de exemplu, pentru masculi, are mai multe avantaje, printre care prevenirea tumorilor, reducerea nivelului de agresivitate, reducerea riscului de a fugi de acasă (masculul pleacă de acasă în căutare de femele cu care să se împerecheze), etc.