Home International O navetă cosmică japoneză a lăsat un robot pe suprafața unui asteroid

O navetă cosmică japoneză a lăsat un robot pe suprafața unui asteroid

812
0
asteroid

Azi noapte, naveta japoneză Haybusa 2 specializată în recoltarea de mostre de pe asteroizi a lansat al treilea robot pe suprafața unei roci pe nume Ryugu, un asteroid aflat la o distanță de 186 de milioane de mile față de Terra. De data aceasta, robotul este unul de mici dimensiuni, cu o formă de cutie, construit în Germania și Franța, pe nume MASCOT.

Cât timp va sta pe asteroid, robotul va face mici salturi astfel încât să poată analiza suprafața pietrei cât mai în detaliu, măsurând atent atât compoziția rocii cât și temperatura.

Acest proiect ajunge în vizorul nostru la doar două săptămâni după ce naveta Haybusa 2 a lansat tot pe suprafața acestui asteroid doi roboți cilindrici. Atunci, a fost pentru prima dată când un robot mobil a aterizat pe un asteroid. Cei doi roboței numiți simplu Rover-1A și Rover-1B nu au roți, însă reușesc să sară pe suprafața asteroidului cu ajutorul motoarelor.

Aceste „salturi” sunt destul de lente, e nevoie de aproximativ 15 minute pentru a face unul întrucât Ryugu are la rândul lui o suprfață destul de mică, doar 800 de metri , rezultând o forță gravitațională destul de mică.

Din momentul în care au aterizat până în prezent, roboții se tot plimbă și fac fotografii extraordinare. Robotul MASCOT se poate deplasa asemenea celor doi semeni Rover 1A și Rover 1B și este dotat cu 4 instrumente.

Prin intermediul acestor instrumente, robotul reușește să facă poze, să măsoare temperatura, să vadă ce fel de minerale sunt pe suprafața asteroidului și să măsoare câmpul magnetic al asteroidului.

Cu toate acestea, timpul pe care MASCOT îl poate petrece pe suprafața asteroidului este unul destul de limitat. Acesta nu deține panouri solare. Maxim 16 ore ține bateria internă iar până în prezent s-au consumat deja 11 ore de muncă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here