O echipă de astronomi crede că a descoperit o lună care orbitează o planetă dinafara sistemului nostru solar – adică ceva ce nu s-a confirmat vreodată că ar exista.
Deși cei doi astronomi nu sunt siguri 100% de descoperirea lor, există posibilitatea să fie multe luni dincolo de granițele sistemului solar.
Dacă descoperirea se va dovedi a fi validă, aceasta ar putea schimba modu în care noi înțelegem structura Universului. Este vorba despre doi cercetători de la Universitatea Columbia care au descoperit un satelit distant cunoscut și sub denumirea de exomoon, cu ajutorul telescoapelor NASA.
Prima dată au recepționat un semnal venit din partea acestui obiect cu ajutorul telescopului de vânat planete Kepler, urmând apoi investigații și cu telescopul Hubble care orbitează în jurul Pământului.
Datorită observațiilor făcute cu cele două telescoape, echipa suspectează că această lună orbitează în jurul unei planete de mărimea lui Jupiter, aflată la o distanță de 4000 ani lumină față de Terra. Iar această planetă numită Kepler-1625b orbitează în jurul unei stele similare cu Soarele nostru.
Cercetătorii, la nivel mondial, au crezut timp de zeci de ani că nu există luni în afara sistemului nostru solar, însă aceste obiecte par să schimbe puțin lucrurile. Lunile sunt de obicei prea mici și prea îndepărtate pentru a putea fi zărite de pe Terra.
Oricum, această exolună este destul de mare, de dimensiunea planetei Neptun. Este suficient de mare pentru a putea fi văzută cu telescoapele.
Abia la finalul anilor 1980 astronomii au confirmat existența planetelor în afara sistemului solar, așa că s-ar putea să treacă ceva timp până se va confirma oficial faptul că există și luni dincolo de Ultima Frontieră.