Timpul petrecut de adolescenți dormind este asociat cu riscul de suicid, potrivit unui nou studiu. „Mai puține ore de somn în timpul cât adolescentul este la școală cresc șansele de a dezvolta un comportament nesigur” spune autorul studiului.
Alături de suicid, cresc și șansele de a dezvolta un comportament nepotrivit la volan, comportament sexual neadecvat sau comportament agresiv pe fondul consumului de alcool și droguri. Aceste riscuri au fost măsurate pe participanți care dormeau 8 sau mai multe ore, 7 ore, 6 ore sau mai puțin de 6 ore.
Echipa care s-a ocupat de cest studiu a descoperit faptul că tinerii care nu dorm destul sunt cei mai înclinați spre automutilare. cei care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte raportează cel mai des tentative de suicid, la popul opus fiind tinerii care dorm +8 ore/noapte.
De fapt, cei care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte au șanse de 4 ori mai mari să se gândească la suicid față de cei care au parte de un somn sănătos. Studiul a folosit datele acumulate între februarie 2007 și mai 2015 din cadrul Youth Risk Behavior Survey, o companie americană care se ocupă de sondaje în ceea ce privește riscul de îmbolnăvire în cadrul tinerilor.
Astfel, analizând aceste date, s-a ajuns la concluzia că 70% dintre elevii de liceu nu dorm cât trebuie, adică minim 8 ore/noapte.
„Rapoartele din trecut au indicat faptul că studenții care dorm mai puțin de 8 ore zilnic dezvoltă comportament antisocial. Studiul nostru adaugă date noi și integrează informații noi legate de perioada de somn, legate de privarea de somn și la creșterea gradului de suicid în rândul celor care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte” spune Matthew Weaver, profesor de medicină la Harvard Medical School.