Un lac cu apă lichidă a fost detectat de un radar la polul sud al planetei Marte, sub scoarța de gheață. Descoperirea aparține unor cercetători din Italia de la Italian Space Agency și a fost publicat miercuri în revista Science. Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding este instrumentul care a adus descoperirea, cunoscut și sub prescurtarea MARSIS. Între luna mai 2012 și decembrie 2015, acest aparat a fost folosit pentru a examina regiunea Planum Australe de pe Planeta Roșie, regiune aflată la polul sud, sub calota de gheață. „Aceasta este o suprafață de studiu relativ mică. Este un proiect interesant care ne face să ne dorim să explorăm și mai mult aceste buzunare aflate sub gheață” spune Roberto Orosei, autor al descoperirii și cercetător principal al experimentului MARSIS.
Înainte, erau doar presupuneri în legătură cu apa pe planeta Marte, și dovezi foarte mărunte precum condensul, însă apă stabilă, în cantități impresionante nu se descoperise până acum. Ipoteza existenței apei la polul sud al planetei Marte a apărut pentru prima dată acum 31 de ani.
Aflându-se sub calota glaciară, apa cu pricina are probabil o temperatură mai mică de 0 grade, dar săruri precum magneziu, calciu și sodiu stopează procesul de îngheț și îi permit să rămână în stare lichidă. Pe Terra, lacurile există sub calota glaciară din Antarctica chiar dacă temperatura anuală acolo este -24 de grade Celsius. În mod normal, apa de mare, cea sărată, îngheață la -2.2 grade Celsius.