Home Economic China: SUA a pornit cel mai mare război economic din istorie

China: SUA a pornit cel mai mare război economic din istorie

1064
0
china

Vineri, China a acuzat SUA că a pornit cel mai mare război comercial din istorie, ambele țări impunând taxe de zeci de milioane de dolari pe exporturi. Tariful mărit cu 25% de către administrația Trump afectează peste 800 de producători chinezi, ce au o cotație de piață de 34 de miliarde de dolari.

Este vorba despre industriași din domeniul pieselor auto, al dispozitivelor medicale și al mașinilor industriale. Imediat după această mărire, și China a impus tarife asemănătoare.

Trump și consilierii săi spun faptul că aceste tarife sunt absolut necesare pentru a descuraja practicile nedrepte de pe piață (furtul de proprietate intelectuală).

„China este nevoită să riposteze pentru a păzi interesele naționale și interesele poporului său” spune Ministrul de Comerț din China, într-o declarație de presă, acuzând în același timp Statele Unite de bullying comercial. Guvernul spune că aceste măsuri vor afecta peste 500 de produse provenite din export SUA, inclusiv mașini și cereale, cam aceleași bunuri targetate și dincolo de ocean.

Înainte de ziua de vineri existau zvonuri că acest război va începe, iar cei mai afectați vor fi companiile producătoare și exportatoare, alături de oamenii de rând care vor scoate din buzunar prețuri mult mai mari pentru aceste produse venite din import. Companiile americane ce fac afaceri cu China se arată destul de îngrijorate.

„Tensiunile tot mai mari dintre SUA și China vor avea un impact negativ asupra economiei” spune William Zarit, director al Camerei de Comerț Americane din China. Cât de departe se va merge? Se pare că Trump are de gând să mai taxeze cu 25% extra alte exporturi chinezești în valoare de 16 miliarde de dolari până la finalul verii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here