Partajul – unul dintre cele mai triste și stresante evenimente din viața unei persoane. În momentul în care apare divorțul, o să apară mai mult ca sigur și partajul adică împărțirea bunurilor acumulate în timpul căsniciei de cei doi soți. Dacă există totuși înțelegere și se pot împărți bunurile fără scandal și circ, atunci se merge la notar unde are loc partajul.
Dacă nu există înțelegere (și de obicei nu există), va urma un partaj judiciar, adică o împărțeală făcută de un judecător, în tribunal. Și, evident, cum ai avut nevoie de un avocat divorț în București, așa vei avea nevoie și pentru partajul judiciar.
Fiind vorba despre un proces propriu-zis, e bine să fii reprezentat de cineva care cunoaște foarte bine legile și care este din exterior, un avocat în București care nu este implicat emoțional în toată această poveste foarte dramatică.
În cazul în care nu te înțelegi de nicio culoare cu fosta parteneră și nu se poate face partaj la notar, trebuie să știi că partajul judiciar are câteva avantaje și dezavantaje pe care este bine să le cunoști destul de bine, să fii conștient de ele.
Principalele avantaje ale partajului judiciar
În primul rând, trebuie să înțelegi faptul că în timpul unui partaj judiciar se împart absolut TOATE bunurile dobândite în timpul căsătoriei. Din păcate, unii oameni au obiceiul să își dorească mai mult decât merită iar dacă se întâmplă acest lucru, judecătorul va fi atent să existe echitate.
Nu intră la partaj moștenirile, bunurile cumpărate în timpul căsniciei dar cu bani de la părinți ori donații și așa mai departe. Va fi în avantajul tău să faci partaj judiciar dacă ai documente care atestă proveniența bunurilor ce nu pot fi împărțite. De asemenea, tot judecătorul va fi cel care va decide despăgubirile ce pot fi aplicate de părți pentru a echilibra posesia unui bun ce nu poate fi scos la licitație, ori nu se dorește scoaterea lui la licitație.
Așadar, cel mai mare avantaj al partajului judiciar rămâne corectitudinea împărțelii.
Principalele dezavantaje ale partajului judiciar
Pe altă parte, partajul judiciar are și dezavantaje. În primul rând, trebuie să știți că această procedură costă destul de mult. Stabilirea bunurile supuse împărțelii – 3% din valoarea lor, cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia – 3% din valoarea masei partajabile și așa mai departe. Timbrul judiciar trebuie și el plătit, de exemplu la o valoare a bunurilor de peste 250.000 lei – 6.105 lei + 1% pentru ce depășește 250.000 lei. Discutăm despre niște sume destul de importante de bani, direct proporționale cu bunurile ce trebuie împărțite.
De asemenea, ca principal dezavantaj al partajului judiciar, mai putem menționa timpul de desfășurare. Este un proces propriu-zis în instanțele din România care se poate întinde destul de mult. Din păcate, atunci când nu există înțelegere, în România, orice procedură se poate întinde pe termen nedeterminat. Cel mai mare dezavantaj al partajului judiciar este de departe STRESUL. Atunci când se introduce acțiunea, nimeni nu știe cu cât are să rămână în urma acestuia. Contează foarte mult ca în acest proces, să ai parte de un avocat priceput, cu experiență, care știe ce are de făcut.
La cine poți apela pentru un partaj judiciar de succes
Avocat cu experiență în materie de divorțuri și partaje găsiți pe avocativan.ro. Discutăm despre una dintre cele mai renumite case de avocatură din București, specializate atât în drept civil, divorțuri și partaje, cât mai ales în drept Penal.
Atunci când ai un asemenea necaz și ești nevoit să apelezi la partajul judiciar, e bine să ai alături cel mai bun avocat pe care ți-l permiți. Acesta va știi care sunt procedurile partajului, va știi ce documente să te pună să aduci astfel încât să fi avantajat oarecum în urma împărțelii, te va ajuta să ții sub control costurile acestei proceduri, costuri deloc mici.
Legea vă permite să vă ocupați personal de partaj, nu vă obligă să aveți avocat, dar fiind ceva destul de complicat, este recomandat să-l aveți alături. Nimic nu e mai frustrant decât să pierzi lucrurile pentru care ai muncit poate zeci de ani așa că partajul judiciar trebuie luat foarte în serios și lăsat în seama avocaților care cu așa ceva se ocupă de ani buni.