Home Diverse Cum era zborul la bordul unui Concorde?

Cum era zborul la bordul unui Concorde?

680
0

La începutul acestui an, Air Boeing 787 Dreamliner din Norvegia a stabilit un record în aviație zburând de la New York la Londra în doar 5 ore și 13 minute, cu aproape o oră mai puțin decât se așteptau oamenii. Record însă doar pentru un avion subsonic. În 1976, în urmă cu 40 de ani, pasageri de elită treceau oceanul în mai puțin de 3 ore și jumătate, zburând cu de două ori viteza sunetului prin intermediul avionului anglo-francez Concorde. Doar 20 de astfel avioane au fost proiectate  și doar 14 au fost livrate în realitate către două companii: Air France și British Airways.

Cu servicii de top și bucătărie, pasagerii Concorde erau tratați mult mai bine față de ce exista atunci pe piața zborurilor. Dar cum era oare la bordul unui astfel de aparat de zbor?

„Stewardesele iubeau acest avion, la fel ca și pasagerii de altfel. Simțeai că faci parte dintr-un grup foarte restrâns de persoane, te simțeai privilegiat. Concorde avea doar 100 de locuri și aceasta semănau foarte mult cu scaunele de birou. Ferestrele erau foarte mici și deși avionul era unul foarte zgomotos, nimeni nu avea o problemă cu chestia asta” spune Richard Quest, pilot care a zburat cu Concorde de 5 ori. Fuzelajul interior avea undeva la 2.63 metri iar cabina unui concorde era un pic mai lată decât cea a unui Bombardier Regional.

„Actuala configurație a avionului se împărțea în două secțiuni, era secțiunea din față, spălătorul și secțiunea din spate. Cele două secțiuni erau identice, nu erau împărțite între Clasa I și Business dar secțiunea din față era oarecum considerată simbolic cu statut ceva mai special” continuă Quest.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here