Home Diverse Cufărul cu comori care dezvăluie un naufragiu petrecut acum 800 de ani

Cufărul cu comori care dezvăluie un naufragiu petrecut acum 800 de ani

675
0

Descoperirea unui naufragiu, a unor mii de obiecte de lux ce datează de acum multe sute de ani, sună destul de misterios. Și așa a fost dintotdeauna. Acum, o echipă de cercetători de la Field Museum of Natural History din Chicago au încercat să înțeleagă mai multe despre o corabie ce s-a scufundat în marea Java, pe coasta Indoneziei. Studiul a fost publicat în Journal of Archaeological Science: Reports.

Un pescar a găsit epava în anii 1980, este vorba despre o încărcătură de mii de piese ceramice, obiecte din fier și obiecte de lux precum fildeși de elefant și rășini folosite la aprinderea focului. În 1996, când epava a fost recuperată de către arheologi, aceștia au crezut că este vorba despre o corabie de la mijlocul secolului 13 ce a plecat probabil de la Quanzhou din sudul Chinei către Tuban.

La finalul anilor 1990, peste 7500 de piese – jumătate din încărcătură – erau deja donate către muzeul Field. În 2014, un arheolog de la muzeu pe nume Lisa Niziolek a început să discute cu experții în ceramică din China și Japonia și a descoperit faptul că unele piese din acest naufragiu erau similare mai de grabă cu cele produse în secolele 11 și 12. Apoi, judecând și după înscrisurile de pe ele, s-a constatat că erau produse de Jianning Fu. „Cercetările noastre indică faptul că naufragiul a avut loc cu 100 de ani mai devreme față de cât crezusem, inițial. Acesta datează de la jumătatea secolului 12, nu de la finalul secolului 13.” Afirmă Lisa și colega ei Fienman. Această diferență de 100 de ani este foarte importantă întruțc în acea perioadă transportul maritim era în plină dezvoltare .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here