Home Diverse Alertă! Emisiile distrug stratul de ozon foarte rapid iar cercetătorii nu înțeleg...

Alertă! Emisiile distrug stratul de ozon foarte rapid iar cercetătorii nu înțeleg de ce

886
0

Chimicalele interzise ce distrug stratul de ozon au început să-și facă apariția din nou, potrivit unui nou raport, iar partea proastă este că cercetătorii nu știu care este cauza exactă. A început o adevărată vânătoare de identificare și stopare a sursei pentru aceste emisii, cercul restrângându-se deocamdată pe estul Asiei. Clorofluorocarbonul sau CFC este folosit foarte mult în industria frigorifică, aerosoli, chimicale uscate pentru curățenie, însă această substanță a fost interzisă cu mai bine de 30 de ani în urmă (Protocolul de la Montreal – 1987). Atunci s-a constatat faptul că CFC forma o gaură imensă de-a lungul timpului în stratul de ozon, în luna septembrie, de-asupra Antarcticii.

Stratul de ozon reprezintă o peliculă subțire de gaz care protejează animalele și plantele de pe Terra de radiațiile UV foarte puternice. Atunci când stratul de ozon este subțiat, mai multe raze UV trec spre pământ și afectează oamenii, producând cancer de piele, cataracte sau alte boli. De asemenea, recoltele agricole sunt mult mai slabe în momentul în care stratul de ozon este subțiat sau inexistent.

După această acțiune globală, stratul de ozon a început să se refacă dar US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) a descoperit faptul că există o creștere semnificativă a nivelului de CFC din atmosferă. „Dorim să tragem un semnal de alarmă pentru comunitatea globală, avem nevoie de timp și de înțelegere pentru a reface stratul de ozon. Vom avea mult de muncă pentru a descoperi exact de unde vin aceste emisii CFC-11 și trebuie să ne grăbim” spune Stephen Montzka, cercetător NOAA.

Echipa de cercetători crede că aceste emisii vin cel mai probabil de la o sursă de producție neraportată din Asia de Est. Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când aceste particule sunt în creștere.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here