Home International Profesorul care a salvat sute de copii evrei în timpul Holocaustului, a...

Profesorul care a salvat sute de copii evrei în timpul Holocaustului, a murit la 107 ani

823
0
Johan van Hulst

Johan van Hulst, fost senator olandez și profesor, renumit pentru eforturile depuse pentru a salva sute de copii evrei din timpul Holocaustului, a murit pe 22 martie la vârsta de 107 ani.

Fiind director al Reformed Teachers Training College, van Hulst s-a trezit în mijlocul unei operațiuni de scoatere din Amsterdam a copiilor evrei, pentru a-i proteja de persecuțiile naziste din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Încercați să vă imaginați 70, 80, poate 90 sau 100 de copii stând în curtea instituției, iar tu să fii cel care răspunde de soarta lor, tu să fii cel care alege pe care-i iei cu tine și pe care nu. A fost cea mai dificilă zi din viața mea” spune van Hulst, amintindu-și de perioada 1943, când institutul său a fost închis. „Îți dai seama că nu-i poți lua pe toți. Și știi că cei care rămân, vor muri. Am luat 12 cu mine, apoi m-am întrebat, de ce să nu iau 13?” continuă van Hulst.

Până la finalul războiului, sute de copii au fost salvați de acest om care a devenit membru activ al Christian Democratic Appeal Party, apoi senator.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here