Home Tehnologie TESS – satelitul care va descoperi mii de planete

TESS – satelitul care va descoperi mii de planete

898
0
TESS

TESS, vânătorul de planete va fi lansat luna următoare. Transiting Exoplanet Survey Satellite reprezintă un dispozitiv cu care NASA are de gând să caute exo-planete care ar putea găzdui viața. Acesta va fi înălțat pe orbită de la Cape Canaveral, Florida, pe 16 aprilie, și va continua munca începută de Kepler Space Telescope, care va rămâne în curând fără combustibil.

Kepler, care a descoperit până acum peste 4500 de planete și exoplanete, a fost ridicat pe orbită în anul 2009. Din păcate, a avut o problemă mecanică în anul 2013 și a fost nevoit să își schimbe oarecum misiunea. De atunci, cercetătorii au aflat mai mult detalii despre evoluția stelelor, despre supernove și nu în ultimul rând, despre găurile negre.

Acest telescop va fi cutând abandonat în cosmos și va orbita în jurul soarelui, fiind incapabil de a se mai apropia vreodată de Terra mai mult decât o face Luna în prezent. TESS va folosi combustibilul pentru a ajunge pe orbită și misiunea lui va dura 2 ani. acest satelit va acoperi o suprafață de 400 de ori mai mare decât Kepler și va studia 200.000 de stele apropiate.

Satelitul va identifica planetele prin metoda tranzitului, adică va observa scăderi de intensitate a luminii stelelor, în timp ce planetele trec prin fața lor. „TESS va ajuta să explorăm locul nostru în Univers. În urmă cu 20 de ani, nu cunoșteam nicio planetă situată dincolo de sistemul nostru solar” spune Paul Hertz, Divizia de Astrofizică a NASA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here