Home Diverse 4 riscuri care pot apărea în project management

4 riscuri care pot apărea în project management

1087
0
project management

Un project manager bun ar trebui să fie un bun negociator, să gândească mereu în termeni de business, să aibă abilități de comunicare și de relaționare. Pe lângă calitățile enumerate, un manager de proiect trebuie să fie pregătit în orice situație, cu atât mai mult atunci când apar situații de criză neprevăzute.

În project management, există anumite riscuri care pot periclita activitatea desfășurată de întreaga echipă. Iată câteva dintre pericolele care pot afecta proiectele:

  1. Leadership slab

Liderii care nu știu să-și motiveze membrii echipei sunt aceia care nu cunosc în primul rând punctele forte și vulnerabilitățile pe care le are echipa și nu știu să îi valorifice potențialul. Pentru a evita ca acest lucru să se întâmple, este bine să ai o imagine de ansamblu și să faci din când în când o evaluare sinceră și deschisă pentru a vedea cum pot fi perfectate calitățile oamenilor pe care îi conduci și cum pot fi îndreptate defectele.

  1. Deficitul de personal

Din nefericire, multe dintre problemele care apar pe parcursul proiectelor sunt cauzate de membrii echipei. Fie că aceștia pleacă din motive personale, fie că sunt îndepărtați din alte motive, deficitul de personal poate fi o mare problemă. Cel mai bine ar fi să te asiguri încă de la începutul proiectului că oamenii sunt pe aceeași undă cu tine și că lucrează cu spor respectând termenele limită. Pentru a-i motiva, poți acorda diferite bonusuri și recompense.

  1. Lipsa continuității

Încă de la începutul proiectului, există anumite riscuri care pot apărea pe parcurs, riscuri pe care orice project manager ar trebui să și le asume. Să presupunem că vă mutați din clădire. Acest aspect poate constitui un factor de stres pentru membrii echipei și poate afecta major proiectele în desfășurare din cauza accesului redus la anumite resurse. De aceea, este bine să planifici dinainte în detaliu, punând accent pe rolurile și pe task-urile fiecărei persoane.

  1. Schimbarea strategiei de business

Un alt risc care poate avea un impact asupra proiectului este schimbarea strategiei de business. Oricât de prevăzători am fi, anumite situații chiar nu le putem preîntâmpina. Odată cu modificările efectuate la nivelul obiectivelor de business, va suferi și întreg proiectul. Acest lucru se poate întâmpla dacă echipa de management a decis să lanseze/să nu lanseze un nou produs, să vândă anumite acțiuni etc. În situații de genul acesta, există posibilitatea ca project managerul să fie nevoit să închidă proiectul.

Pentru a face față cu brio dificultăților apărute pe parcursul proiectelor, este necesară atât experiența în domeniu, cât și cunoștințe solide. Una dintre modalitățile prin care poți dobândi o diplomă care să ateste tot ce ai învățat de-a lungul timpului este certificarea PMP (PMP certification).

Cum pot obține garantat o certificare PMP?

Așadar, cea mai bună modalitate de a pune o bază solidă de cunoștințe, învățând cu ușurință, dar temeinic în același timp, este înscrierea în cadrul unui curs de project management. Acesta te va ajuta să depășești situațiile de risc care pot afecta proiectele în desfășurare. Singurul curs din România care îți asigură reușita la examenul PMP este cel organizat de compania Edu Eupc pentru toți cei care își doresc o certificare PMP.

De altfel, examenul PMP este unul destul de dificil, dar dacă te vei înscrie la cursul de project management profesional PMP Exam Prep, vei beneficia de numeroase avantaje. În felul acesta, timpul alocat studiului intens se va scurta, iar tu vei avea satisfacții garantate.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here