Home Diverse 20 martie – Ziua Mondială a Sănătății Orale

20 martie – Ziua Mondială a Sănătății Orale

788
0
Ziua Mondială a Sănătății Orale

Conform rezultatelor unor cercetări publicate de către Organizația Mondială a Sănătății, 90% din populaţia lumii suferă, în cursul vieţii, de afecţiuni orale, care ar putea fi evitate prin implementarea unor programe de prevenţie, detecţie şi tratament, finanţate de guvern, asociaţii şi societăţi de promovare a sănătăţii.

Periajul zilnic la copii și adolescenți

În egală măsură, studiul realizat de GSK Consumer Healthcare în martie 2017 pe un eșantion de 300 de părinți care au copii cu vârste cuprinse între 6-18 ani a arătat faptul că 53% dintre copiii și adolescenții din mediul urban consideră spălatul pe dinți un obicei enervant. Datele arată că momentul preferat de adolescenți pentru a se spăla pe dinți este dimineața, cu un procent de 81%, acesta fiind urmat de seara (68%) și după-amiaza (13%). În ceea ce privește frecvența, cei tineri obișnuiesc să se spele pe dinți în proporție de 58% de două ori pe zi, 27% o singură dată pe zi, iar 12% susțin că fac acest lucru chiar de trei ori pe zi.

Cancerul oral este pe locul VI în topul celor mai răspândite forme de cancer la nivel global

De cealaltă parte, conform unui articol publicat în Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences, cancerul oral este pe locul șase în topul celor mai răspândite forme de cancer la nivel global și este considerat a fi unul dintre cele mai dificile afecțiuni maligne ale capului și gâtului, fiind diagnosticați peste 500.000 de oameni în fiecare zi. De asemenea, acestea formează tumori cu rate crescute de mortalitate în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. În România, potrivit profesorului Alexandru Bucur, şeful Clinicii de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială, în 2016, 500 de români au fost diagnosticaţi cu cancer oral.

Factorii de risc

Factorii de risc în cazul cancerului sunt generali, dar și specifici. În prima categorie intră genul – bărbații sunt de două ori mai afectați decât femeile, vârsta – media de vârstă a persoanelor diagnosticate este 62 de ani și expunerea neprotejată şi prelungită la soare (care poate conduce la apariţia cancerului de buze). În categoria factorilor specifici intră cei genetici (mutațiile genetice), stilul de viață (fumatul, consumul excesiv de alcool), dar și virusul HPV, un sistem imunitar scăzut și alte afecțiuni bucale.

Prevenție și tratament

Încă nu există date ştiinţifice cu privire la predispoziţia unor persoane la dezvoltarea cancerului oral, însă pentru a preveni apariţia sa, renunţarea la fumat şi consumul moderat de alcool joacă un rol esențial. De asemenea, se recomandă un comportament sexual responsabil, protejat, pentru a preveni infecţia cu HPV și controale periodice la medicul specialist.

Pentru a afla stadiul evolutiv, se efectuează investigaţii suplimentare, cum ar fi radiografii dentare, computer tomograf sau RMN, iar în funcţie de acesta medicul specialist va stabili tratamentul potrivit.

În contextul răspândirii acestei boli la nivel global, se recomandă accesarea unei asigurări de sănătate care oferă posibilitatea de a alege efectuarea investigațiilor necesare în clinicile preferate de asigurat, fără a avea grija plăților sau programărilor anevoioase.

Beneficiile acoperite de asigurarea de sănătate privată nu includ doar controlul medical de rutină. Pe baza unui plan de asigurare, pacienții au acces la servicii medicale de prevenție, de tratament pentru afecțiuni complexe sau la intervenții de urgență atât în clinicile private, cât și în cele de stat.

Iată câteva dintre serviciile incluse într-o asigurare medicală:

  • Consultații medicale de rutină
  • Analize și investigații
  • Spitalizare
  • Intervenții chirurgicale
  • Terapii recuperatorii
  • Îngrijire maternală
  • Ambulanță terestră și aeriană
  • Repatriere

Mai mult decât atât, o asigurare de sănătate cu acoperire internațională implică accesul la servicii medicale atât în țară, cât și în străinătate, în limita a 3 milioane de euro.

O parte dintre aceste servicii include:

  • Accesul la medici specialiști de top
  • Analize complete și teste de laborator
  • Tratament pentru cancer (spitalizare, chimioterapie și consultații asociate, radioterapie, medicamente și investigații)
  • Psihiatrie
  • Servicii de transplant
  • Tratament pentru condiții pre-existente agravate
  • Servicii stomatologice, inclusiv ortodontiție

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here