Home International O nouă lege olandeză îi face pe toți adulții donatori de organe

O nouă lege olandeză îi face pe toți adulții donatori de organe

780
0
donatori de organe

O nouă lege va transforma pe toți adulții din Olanda în donatori de organe, în cazul în care aceștia nu completează niște documente prin intermediul cărora specifică faptul că nu doresc acest lucru. Legea a fost aprobată în unanimitate în Senat și a trecut de Parlament în 2016. Legea va fi implementată începând cu anul 2020, după ce va fi aprobată de Regele Willem-Alexander.

Noua lege este menită să ajute lipsa de organe donate din Olanda, potrivit inițiatoarei Pia Dijkstra. Fiecare persoană trecută de 18 ani care nu este înregistrată va primi o scrisoare prin care este întrebată dacă sunt de acord să-și doneze organele. Cei care nu vor răspunde la această scrisoare vor deveni direct donatori. Persoanele se pot răzgândi de-a lungul timpului.

În acest moment, există 1100 persoane care așteaptă un transplant de organe în Olanda, potrivit lui Jeantine Reiger, manager de comunicare pentru Dutch Transplant Foundation. Legea este menită să ridice și presiunea de pe umerii familiilor în momente de mare tristețe, privind soarta organelor.

Legi similare există în acest moment în Belgia și Spania, unde apare noțiunea de „acord presupus”. În Olanda, suportul pentru această lege s-a cam diluat după ce a trecut de Parlament în 2016. În timpul Donor Week din octombrie 2016, la o lună după vot, 26430 adulți și-au exprimat dorința de a nu dona, în timp ce donatori au fost doar 5414, potrivit Ministerului Sănătății Publice.

Peste 11.000 de rezidenți și-au schimbat statusul din donatori în non-donatori în doar o săptămână.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here