Home International Ceartă pe apă veche de 200 de ani în India

Ceartă pe apă veche de 200 de ani în India

708
0
apă

Tribunalul Suprem din India a pus în sfârșit punct unui conflict vechi de secole, destul de sângeros, o dispută pentru alocarea de apă dintr-un râu către statele din sudul Indiei. Curtea Supremă a venit cu o soluție destul de simplă, o alocare fixă de apă timp de 15 ani plus crearea unui baraj independent care să reguleze eliberarea de apă din râul Cauvery.

Statele Karnataka, Tamil Nadu și Kerala, alături de teritoriul Puducherry, doresc apă din râul lung de 700 de kilometri Cauvery, care are izvorul în Karnataka și care curge în vecinătatea Tamil Nadu înainte să ajungă în Golful Bengal. Bazinul râului de altfel, se întinde până în Kerala și Puducherry.

Curtea Supremă a decis ca regiunea Karnataka  va primi 284.75 milioane metri cubi de apă din acest râu în fiecare lună pentru următorii 15 ani, cu 14% mai mult decât cota precedentă. Tamil Nadu între timp, ca primi 177.25 milioane de metri cubi, mai puțin decât primise înainte.

Curtea a decis să reducă această cotă întrucât statul are resurse de apă în pământ în timp ce Karnataka se confruntă cu una dintre cele mai mari secete din ultimii 50 de ani. cota de apă a fost ridicată și în capitala regiunii, Bengaluru – un hub tech al Indiei, casă a multor giganți IT din SUA, inclusiv Microsoft și Google. Kerala și Puducherry vor continua să primească 30 de milioane de metri cubi de apă respectiv 7 milioane de metri cubi, la fel ca înțelegerea din trecut.

De asemenea, se va crea și o delegație în următoarele 4 săptămâni, independentă, care va controla alocarea de apă din acest râu, astfel încât toată lumea să-și primească partea corectă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here