Home International De ce Vaticanul vopsește clădirile cu lapte?

De ce Vaticanul vopsește clădirile cu lapte?

810
0
Vaticanul

Palatul Belvedere, care datează din anul 1484 și care găzduiește prețioasele obiecte de artă ale Muzeului Vatican, este revopsit în acest moment cu lapte. Este vorba despre o rețetă antică ce s-a dovedit că ține mai mult decât soluțiile chimice din vopselele moderne. „Nu suntem nostalgici. S-a dovedit că această soluție ține mai mult și mai bine. Am încercat în trecut această tehnică și a dat rezultate foarte bune” spune arhitectul șef al Vaticanului, Vitale Zanchettin.

Tehnica este compatibilă și cu empatia Papei Francis pentru ecologie, laptele fiind produs în Vatican, la palatul de vară Castel Gandolfo, chiar în afara Romei. Acest lapte este amestecat cu zeamă de lămâie și cu pigmenți naturali, rezultând de obicei o culoare crem, specifică anilor 1500. Pe pereți compoziția ajunge manual, prin intermediul unei tehnici de renovare veche de secole. Barbara Jatta, directoare la Muzeul Vatican afirmă faptul că tehnica este într-adevăr ecologică și foarte eficientă.

Pe lângă vopsitul cu lapte,  Vaticanul mai folosește folosit uleiurile esențiale pentru a curăța și proteja 570 de statui și/sau alte lucrări din marmură din grădinile proprii. Este vorba despre 22 de hectare pline de plante fabuloase, copaci printre care se află diverse sculpturi.

Ciupercile și bacteriile de pe copaci erodează încet lucrările din piatră, acestea fiind expuse direct pericolelor naturale. Pentru a găsi o soluție ecologică, Vaticanul a făcut câteva cercetări de-a lungul anilor, studii prezentate în cadrul conferinței din luna octombrie a acestui an. Se pare că esența de oregano este forte eficientă în prevenirea biodegradării marmurei, fără să se distrugă operele, fără să afecteze sănătatea celor care lucrează cu această soluție.

Uleiul esențial de oregano este extras din plantele cultivate în Sicilia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here