Home International 4 morți de când au început protestele din Ierusalim

4 morți de când au început protestele din Ierusalim

656
0

Patru palestinieni au fost uciși și sute răniți vineri, în West Bank și Gaza, în timpul ciocnirilor dintre trupele israelite și protestatarii care s-au opus recunoașterii de către Președintele SUA Donald Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului. În jur de 2500 de palestinieni au ieșit în stradă, unde au ars cauciucuri și au făcut focuri uriașe printre blocuri, au aruncat cu pietre în poliție, în timp ce alți 3500 s-au ciocnit cu soldații din Gaza. Cifrele au fost oferite de către armata israeliană.

Ministrul Sănătății palestinian a afirmat faptul că doi oameni au fost uciși în Gaza, ambii împușcați în cap. Ministrul i-a identificat drept Yaser Sukar de 23 de ani, ucis în Shujaiyya la est de Gaza și  Ibrahim Abu Tharaya de 29 de ani  împușcat la granița Gaza – Israel. Tharaya avea ambele picioare amputate și era fotograf al protestelor din Gaza. Era deseori văzut cu un steag palestinian pe cărucior ul cu rotile. „Ieri, proteste extrem de violente au erupt în fâșia Gaza. Trupele IDF au tras selectiv către instigatorii principali. S-au înregistrat doi morți, ambii palestinieni. Despre cel împușcat în căruciorul cu rotile nu știm nimic, dar ne vom interesa” spune Ministrul Apărării din Israel.

Alți doi palestinieni au murit în West Bank, potrivit Ministrului Sănătății. Aceștia au fost identificați drept Basel Mustafa Muhammad Ibrahim, în vârstă de 29 de ani, din Anata și Mohammad Ameen Aqel, ucis în cartierul Ramallah din al-Bireh. Poliția israeliană spune că Aqel a fost împușcat după ce a sărit să înjunghie un polițist de frontieră, în timpul unor demonstrații.

Fotografii ce înfățișau o centură cu explozibil la brâul lui Aqel au apărut în presă. Poliția a afirmat că nu cunoaște dacă acel explozibil era unul autentic sau unul fals. Cel puțin 367 de persoane au fost rănite și duse la spitalele din West Bank și Gaza, în ultimele zile, potrivit Ministrului Sănătății. Majoritatea s-au prezentat cu probleme cauzate de gazele lacrimogene și gloanțele de cauciuc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here