Home Diverse Suplimentele alimentare pentru copil – iata ce ar trebui sa il intrebati...

Suplimentele alimentare pentru copil – iata ce ar trebui sa il intrebati pe pediatru

1167
0
Suplimentele alimentare

Perioada de trecere de la lapte la mancare solida, practic definita ca diversificare, este una problematica si stresanta pentru unii parinti. La anumite intervale se poate observa si o tendinta de lipsa de apetit, copilul refuza mancarea, se bazeaza mai mult pe lapte si nu are dispozitia necesara pentru a mai incerca si altceva.

Pentru ca apar schimbari atat de majore in alimentatia sa, copilul are valori oscilante de nutrienti. Asadar pentru unii ar putea insemna chiar nevoia de a completa aceasta carenta cu suplimente alimentare specifice. Iata cateva dintre acestea, despre care ar trebui sa discutati cu pediatrul copilului:

Vitamina D

In mod normal, pediatrii recomanda o doza de vitamina D sub forma de picaturi administrate inca din prima luna si pana la varsta de 2 ani, dupa care va urma un plan de administrare numai in lunile anului fara soare, mai racoroase.

Importanta pentru oase sanatoase, vitamina D ajuta la preventia bolilor cronice si a rahitismului. Este de trecut pe lista de necesitati, insa in cantitatile prescrise de medic, intrucat un surplus poate aduce alte probleme. Spre exemplu la bebelusi se inchide fontanela prea repede, ceea ce duce la un lung sir de alte situatii neplacute ce afecteaza sanatatea celui mic.

Fierul

Stiati ca bebelusii se nasc cu o doza de fier in organism? Este ca si cand ar avea un depozit al acestui mineral, ce protejeazaa copilul pana la 4, maxim 6 luni de viata. Ulterior, unii bebelusi au nevoie de un supliment de acest gen. Nu acelasi lucru se intampla cu cei hraniti cu lapte formula, care de regula este imbogatit cu fier. Deci este de mentionat pediatrului si acest aspect.

Fierul este necesar creierului, necesar oxigenarii celulelor din corp, deci carenta de fier este o problema foarte serioasa. Daca se incearca corectarea acestui fapt prin alimentatie, parintii se pot baza pe cereale, carne, fasole. Desigur, acestea se pot completa, cand medicul curant considera si semnaleaza nevoia de fier, cu suplimente specifice varstei.

Fluor

Poate suna bizar pentru unii, insa inca de la primii dinti aparuti exista si riscul de aparitie a problemelor dentare precum cariile. Cea mai frecventa este aparitia cariei de biberon pentru ca ulterior sa se concretizeze in caria cea de toate zilele. Acestea pot afecta si dintii permanenti. Asadar, medicul stomatolog ofera solutii. O cauza a acestor situatii este legata si de un nivel scazut de fluor. Acesta se va administra oral copilului, dupa indicatiile medicului.

Vitamina B12

Aceasta previne aparitia de anemie, are contributie in ceea ce priveste functiile neurologice, deci are si ea rolul sau. Se gaseste indeosebi in carne, peste, oua si produse lactate. In mod normal, copii ar trebui sa aiba parte de toate acestea, deci suplimentele de acest gen ies din discutie. Insa, exceptie fac cei care sunt hraniti, din varii motive, cu formule de lapte vegetal. De asemenea, sunt mame vegane care alapteaza si considera necesar un aport de vitamina B12 de care corpul lor este privat prin eliminarea unor produse alimentare din dieta.

Necesitatile nutritionale ale unui bebelus, copil si ulterior in toate fazele de dezvoltare sunt aspecte cruciale in buna dezvoltare. Nu ignorati necesarul de consult cu pediatrul in mod special.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here