Home International Tablou rar al lui Da Vinci doboară recordurile de vânzare

Tablou rar al lui Da Vinci doboară recordurile de vânzare

730
0

Lucrarea Salvator Mundi a devenit cel mai scump tablou din istorie, a fost vândut la licitația organizată de Christie’s (New York) pentru suma de 450.3 milioane de dolari. Datând de prin anii 1500, această pictură rară este una dintre cele 20 autentificate ale celebrului pictor italian.

Estimările originale au prezis o licitație care se va duce înspre 100 de milioane de dolari însă noul record a fost stabilit după doar 20 de minute. S-a licitat prin telefon, destul de surprinzător în ideea în care recordul precedent aparținea tabloului Les Femmes d’Alger al lui Picasso (179.4 milioane).

Deși lipsa de detaliu și claritate din Mona Lisa  – tablou creat în aceeași perioadă – este cunoscută, Salvator Mundi a atras mulțimea de vizitatori în cadrul expoziției dinaintea licitațiilor de la Hong Kong, Londra și San Francisco. Tabloul îl înfățișează pe Iisus în haine renascentiste cu o mână ridicată pentru a binecuvânta iar în cealaltă ținând un glob de cristal.

Tabloul a fost cumpărat pentru prima dată de Louis XII al Franței și a fost deținut ultima dată de regele Charles I al Angliei. Toată lumea credea că această capodoperă s-a pierdut din secolul 18 dar iată că a apărut așa, din senin. Când Salvator Mundi a apărut în prima licitație, în 1958, a fost catalogat drept copie și vândut pentru 59 de dolari. A fost achiziționat de niște dealeri în 2005 pentru mai puțin de 10 mii de dolari, restaurat și reautentificat. Faptul că s-a vândut cu 450 de milioane de dolari a venit ca o ușurare pentru proprietar, afaceristul rus Dmitry Rybolovlev, care l-a cumpărat în 2013 pentru suma de 127.5 milioane de dolari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here