O vizită la Pingyao în provincia Shanxi te face să te simți asemenea unui călător în timp. Orașul vechi de 2700 de ani a fost cândva capitala financiară a Chinei, un important hub în vremea dinastiei Qing (1644-1912), un fel de Wall Street din SUA. Pe măsură ce puterea financiară a scăzut, arhitectura impresionantă a orașului Pingyao, inclusiv zidul lung de 6 kilometri, a rămas intactă. De fapt, Pingyao a devenit un sit ocrotit UNESCO în 1997, când 4000 de curți de case tradiționale chinezești au fost declarate monumente istorice. Acestea datau din perioada dinastiei Ming (1368-1644).
„Există foarte puține curți intacte în China” spune Kuanghan Li, director al China Heritage Program la Global Heritage Fund, un program inovativ care ajută la restaurarea caselor. Cunoscută sub denumirea tradițională de siheyuan (grădină cu 4 laturi), curtea casei tradițional chinezească este înconjurată de structuri pe toate cele patru laturi. „Putem vedea cum au funcționat aceste curți după modul în care au fost orientate” explică Li. „Ne oferă multe informații despre istoria familiilor și despre modul în care acestea obișnuiau să-și ducă traiul” continuă acesta.
În majoritatea cazurilor, aceste curți erau împărțite în casa principală pentru familie, colțul servitorilor și curtea propriu-zisă unde se țineau caii. Curțile mai mici erau folosite de obicei drept clasă de școală pentru copii. Pe vremurile când Pingyao era capitala financiară a Chinei, mulți nobili și oameni de afaceri cu familii numeroase s-au mutat aici. Aceștia aveau obiceiul să cumpere 7-8case la rând pe o singură stradă. Dimensiunea fiecărei proprietăți era semn al bunăstării și al prosperității.
În urmă cu 10 ani, Global Heritage Fund a început să lucreze cu municipalitatea din Pingyao pentru a restaura orașul antic. În tot acest timp, s-au inventariat și refăcut casele cu aceste curți impresionante. Ca să vă faceți o idee despre ce este vorba, priviți imaginile de mai jos.