Home Tehnologie Prototipuri de avioane extraordinare – Avro Canada Jetliner (I)

Prototipuri de avioane extraordinare – Avro Canada Jetliner (I)

793
0
Avro Canada Jetliner

Producătorii de avioane au adus mereu în prim plan aeronave capabile să ducă industria un pas mai în față. Ei bine, nu mulți cunosc faptul că această industrie nu poate exista fără prototipuri.

Faptul că un producător aduce în prim plan un prototip asta nu înseamnă faptul că va produce acel avion în serie, motiv pentru care există foarte multe astfel de aeronave care nu au ajuns niciodată să iasă în număr mare pe poarta unei fabrici. Să trecem și noi în revistă câteva astfel de prototipuri de avioane extraordinare cu care din păcate nu s-a întâmplat nimic în materie de producție.

Astăzi vom lua în vizor aeronava Avro Canada Jetliner.

Prototipuri de avioane extraordinare – Avro Canada Jetliner

Avro Canada Jetliner – primul avion de transport pasageri, cu reacție, din America de Nord nu a fost un Boeing de la Seattle. A fost un Avro Canada C-102 Jetliner care decola de la aeroportul Malton din Toronto în august 1949 și care ar fi putut să acorde industriei aviatice din Canada un avans considerabil în cursa către adoptarea motoarelor cu reacție pe avioanele de pasageri.

Acest avion a fost proiectat de Avro Canada pentru Trans-Canada Air Lines (TCA), și avea o viteză maximă de 800 de kilometri la oră, reușind să transporte 50 de pasageri pe distanțe de 800 km.

Din păcate, Trans-Canada Air Lines și-a pierdut interesul pentru acest avion când analizele au descoperit faptul că versiunea de producție nu se încadra în cerințele operaționale.

În primul program de testare, Jetliner a zburat peste 400 de ore dar nu cu pasageri, ci transportând poștă de la Toronto la New York, în aprilie 1950. Avro Canada era interesată în anii 1950 mai mult de aeronave militare, așa că și-a pierdut interesul pentru Jetliner C-102.

În 1956 prototipul a fost dezmembrat, păstrându-se doar cabina de pilotaj care se află în acest moment la Canada Aviation and Space Museum din Ottawa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here