România este renumită pentru importurile masive de autoturisme vechi, folosite ani buni de nemți, francezi și spanioli. Lor le convine, scapă de niște mașini pe care oricum nu le mai pot folosi în orașe din cauza poluării, nouă ne convine pentru că reușim să ne cumpărăm și noi niște autoturisme, deși nu ne permitem întotdeauna unele noi. Problema este că aceste autoturisme destul de bine întreținute de străini ajung niște căzături odată rulate câteva luni în România.
De ce? De ce suntem nevoiți să schimbăm pentru prima dată la aceste mașini ambele amortizoare? Toate bucșele, brațele?
De ce mașinile bine întreținute de străini devin niște troace odată rulate în România?
Ajungem să schimbăm amortizoare, brațe și bucși pentru niște mașini la care nu s-a intervenit niciodată în acest sens deși unele au peste 10 ani vechime pentru că ele nu au fost proiectate pentru a rula off road. Drumurile din România sunt de multe ori mai dure decât unele competiții de off road din străinătate, mai ales dacă discutăm despre drumurile rurale, o tarla care de multe ori nu a văzut niciodată asfaltul. În România, toată lumea schimbă amortizoare, amortizoare Logan, amortizoare Golf 4, nu are nicio importanță. Mașinile pur și simplu nu au fost proiectate pentru asemenea șocuri.
Toate testele pe mașini când se fac în fabrică, se fac și ele pe teren drept, cu denivelări decente nu prin craterele de pe străzile din România, în care ai toate șansele să-ți rupi roțile cu totul, ce să mai zic despre amortizoare? Eu unul am ajuns la concluzia că indiferent ce fel de mașină cumperi, că-i nouă, că-i second hand, tot o să fii nevoit să bagi bani la greu în ea atât timp cât o vei folosi pe niște drumuri pentru care nu a fost proiectată. Uneori râdeam de cei care investeau în SUV-uri, însă vorba aia, cine râde la urmă râde mai bine, căci sunt convins că aceste mașini de teren țin mult mai bine la gropi și la terenuri mai mult decât accidentate comparativ cu berlinele, cu mașinile normale.