Home Tehnologie Zborul în cosmos pe termen lung afectează creierul

Zborul în cosmos pe termen lung afectează creierul

749
0
cosmos

Plutirea în zero gravitație poate să afecteze creierul, potrivit unui nou studiu publicat miercuri în revista New England Journal of Medicine. Cercetătorii au studiat creierul astronauților cu ajutorul rezonanței magnetice (MRI) înainte și după misiunile din cosmos. Aceste scanări MRI au scos la iveală niște schimbări pentru majoritatea celor care au ieșit în cosmos și s-au reîntors după o perioadă mai lungă pe Terra. „Se pare că poziția creierului se modifică, acesta se întinde către față în cutia craniană. Potrivit descoperirilor noastre recente, acestea sunt efectele zborului în cosmos pe termen lung. Lichidul din cutia craniană crește în volum și strânge creierul, ducând la diminuarea spațiilor din acest organ. Aceste schimbări trebuie urmărite pentru a vedea care este impactul pe termen mediu și lung.” spune Rachael Seidler, profesor la Universitatea Florida.

Lichidul cerebrospinal înconjoară creierul pentru a-i permite să funcționeze în parametri normali iar o anomalie a acestui lichid poate duce la schimbări în ceea ce privește funcțiile cognitive ale creierului, potrivit Dr. Donna Roberts, autor al acestui studiu, profesor la Medical University of South Carolina. „Credem că mișcarea creierului alături de expansiunea țesuturilor poate rezulta la afectarea venelor din partea de sus a capului. Deși deocamdată nu putem dovedi acest lucru, suspectăm că acest efect poate atrage după sine apariția sângelui în cutia craniană”.

Astronauții au parte de schimbări ale fluidului în momentul în care se află în imponderabilitate (zero gravitație), efect ce întoarce pe dos unele procese biologice. Deși ajustarea la micro gravitație nu durează mult, apar alte probleme în primele zile, precum înclinarea normală a capului între 12 și 20 de grade, înclinare ce cauzează dezorientare. „În momentul în care ajungi în zero gravitație, fluidele din partea de jos a corpului se duc în partea de sus. Organele de echilibru și urechea internă simt imediat cp nu mai există gravitație care să le tragă în jos” spune Dr. John Charles, manager asociat pentru Human Research Program al celor de la NASA.

Previous articlePEDEAPSA CU MOARTEA pentru teroristul din New York?
Next articleCabluri pentru aplicații tip pod rulant   
Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here