Relația Japoniei cu sectorul energetic este destul de complicată. Nu are petrol, cărbuni sau gaze naturale cu care să producă energie electrică. În 2014, Japonia importa 90% din necesarul de energie electrică, devenind cel mai mare importator din lume pentru acest produs.
De asemenea, Japonia se situează pe locul 3 în lume la importurile de cărbune și petrol și numărul 1 mondial la importurile de gaz petrolier lichefiat (GPL). Ca să vă faceți o idee, factura la gaze naturale plătită de Japonia în 2016 a ajuns la 28.9 miliarde de dolari.
În plus, are 50 de reactoare nucleare considerate cândva o soluție genială de a face rost de electricitate, pe care trebuie să le închidă din pricina dezastrului de la Fukushima – 2011.
Ei bine, se pare că cercetătorii japonezi nu dorm în bocanci, aceștia caută zi de zi noi soluții pentru a rezolva problema energiei în Țara Soarelui Răsare. în acest moment, se dezvoltă o energie care ar putea revoluționa întreaga industrie energetică din lume. Discutăm despre o resursă pe care Japonia o are din abundență sub ocean. Guvernul de la Tokyo vrea să ardă gheață inflamabilă pentru a obține energie electrică. 1 mereu cub de astfel de gheață conține 164 de metri cubi de gaz metan.
La nivel mondial există 2800 de trilioane de metri cubi de gheață ce conține gaz metan, resursă ascunsă sub fundul oceanului. Din păcate, până acum nimeni nu a reușit să valorifice comercial această gheață dar Japonia încearcă. Între 2002 și 2017, guvernul de la Tokyo a cheltuit 1 miliard de dolari pe cercetare și dezvoltare în acest sens, potrivit Ministerului de Energie, Comerț și Industrie.
De fapt, există două motive pentru care Japonia are nevoie de această gheață bogată în metan: atât pentru a rezolva problema energetică pe care țara o are de ani buni dar și pentru a reduce emisiile poluante. În ultimii 5 ani Japonia a încercat să folosească cât mai multe gaze naturale în loc de petrol sau cărbuni, tocmai pentru că această resursă este una mult mai puțin poluantă.