Home Economic Băncile pleacă din Catalonia după circul din ultimele zile

Băncile pleacă din Catalonia după circul din ultimele zile

941
0
Banco Sabadell

Una dintre cele mai mari bănci din Spania spune că-și mută sediul din Catalonia, ca urmare a dorinței celor din regiune de declarare a independenței. Este vorba despre Banco Sabadell, care are de gând să-și mute sediul din Barcelona mai prin sudul țării, în Alicante, astfel încât să poată apăra interesele clienților, ale acționarilor și nu în ultimul rând ale angajaților. Pe lângă această bancă, Caixabank a anunțat de asemenea că se gândește destul de serios să plece din Catalonia.

Guvernatorul din Catalonia plănuiește să facă o declarație de independență unilaterală față de Spania chiar luni, în urma celebrului referendum haotic de duminică, în care milioane de catalani au votat pentru ruperea de țară. Această rupere ar putea afecta destul de serios cea mai productivă regiune din țară și, implicit, țara în sine. Ar putea de asemenea să dea naștere unei crize politice fără precedent care nu va face altceva decât să arunce incertitudine și instabilitate pe piața bancară.

Acțiunile celor mai puternice bănci din Spania au scăzut destul de mult miercuri pe măsură ce investitorii au decis să se retragă, au considerat riscurile prea mari. Abia joi și-au mai revenit cât de cât în momentul în care a apărut un pic de stabilitate și refuzul Spaniei de a accepta independența Cataloniei. Banco Sabadell a anunțat prin intermediul unui comunicat de prestă faptul că mutarea sediului în Alicante nu va implica și mutarea angajaților. Compania în vârstă de 135 de ani are centre corporatiste și operaționale în diferite orașe din Spania dar și în Marea Britanie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here