Home International Pustiu în Barbuda, pentru prima dată în ultimii 300 de ani

Pustiu în Barbuda, pentru prima dată în ultimii 300 de ani

897
0
Barbuda

De când uraganul Irma a făcut ravagii în Ins. Barbuda, Caraibe, locul este de nerecunoscut. Era renumit cândva pentru lux, pentru liniște, pentru frumusețe și asta nu de ieri de azi, ci timp de secole. Astăzi, pentru prima dată în ultimii 300 de ani, nimeni nu mai locuiește în Barbuda, niciun turist nu mai rezervă vacanțe tropicale în acea regiune. Daună totală cu alte cuvinte. Dezastru.

„Pentru prima dată în ultimii 300 de ani, nu există nici măcar o persoană care să mai locuiască în Ins. Barbuda – un loc în care civilizația se aciuise de secole, a fost pur și simplu rasă de pe suprafața pământului” spune Ronald Sanders, ambasadorul Barbuda în SUA. Antigua și Barbuda sunt două insule localizate la sud de Puerto Rico, unde oceanul Atlantic se întâlnește cu marea Caraibelor, au obținut suveranitate în anul 1981. Aveau populație estimată în luna iulie la 94731 locuitori, 97% dintre aceștia locuind pe insula Antigua. Majoritatea locuitorilor sunt creștini ca religie, vorbind limba engleză întrucât ajuta foarte mult în turism. 60% banii statului veneau din turism.

Când furtuna a lovit insula, Antigua a rezistat eroic, însă nu același lucru putem să-l spunem despre Barbuda, care a fost practic rasă de pe suprafața pământului. Acolo, nu a mai rămas piatră pe piatră. Cel puțin o persoană a murit iar starea de urgență a fost declarată. Peste 1700 de persoane au fost evacuate din Barbuda către Antigua. Insula Barbuda este destul de mică, are maxim 100 de kilometri pătrați iar locuitorii au un simț foarte puternic al proprietății. Este locul în care-și duc veacul de generații, locul în care și-au îngropat rudele, etc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here