Lentilele de contact nu pot fi achiziționate fără prescripție medicală, chiar dacă ești purtător de ochelari de vedere și ai o prescripție medicală pentru ochelari. Acest lucru nu este posibil deoarece prescripția pentru lentile de contact trebuie să conțină niște parametrii în plus față de rețeta pentru ochelari, parametri esențiali pentru buna lor adaptare. Astfel, o prescripție a lentilelor de contact trebuie să specifice raza de curbură a suprafeței din spatele lentilei de contact, diametrul lentilei și alte detalii specifice.
O prescripție pentru ochelari de vedere este diferită de o prescripție pentru lentilele de contact!
Unul dintre motivele pentru care prescripțiile de ochelari de vedere sunt diferite de cele pentru lentile de contact este acela că lentilele de ochelari sunt poziționate la o distanță mai mare de ochi, în timp ce lentilele de contact se aplică direct pe ochi. Această distanță afectează puterea necesară a lentilei pentru ca ochii să focalizeze în mod corespunzător.
Mai mult, dacă nu sunt bine adaptate sau materialul din care sunt confecționate nu este potrivit pentru ochii tăi, pot apărea probleme oculare cum ar fi: inflamație, lăcrimare, înroșirea ochilor, leziuni ale corneei, ce pot favoriza apariția infecției.
O prescripție precisă a lentilelor de contact poate fi emisă numai după un control oftalmologic.
Care este diferența dintre o prescripție pentru lentile de contact și ochelari de vedere?
La fel ca și prescripția pentru ochelari, prescripția pentru lentilele de contact include dioptria lentilei, necesară pentru a corecta viciul de refracție-fie miopie, hipermetropie și / sau astigmatism.
Dar, în funcție de gradul erorii de refracție și de tipul de lentile prescrise, dioptriile specificate în prescripția lentilelor de contact pot fi semnificativ diferite de cele de pe prescripția de ochelari, pentru a vă oferi cea mai bună vedere posibilă.
De asemenea, o rețetă pentru lentile de contact conține specificații suplimentare care nu sunt incluse pe o prescripție de ochelari, iar acestea pot fi determinate numai după un examen oftalmologic:
- Raza de curbură. Această măsurare (abreviată RC) este curbura suprafeței din spate a lentilei de contact. Aceasta este determinată de forma corneei.
- Diametrul. Diametrul lentilei (DIA) specifică distanța în milimetri de la o margine a lentilei de contact, la marginea opusă. Este un parametru determinant pentru locul unde va ajunge în contact marginea lentilei cu ochiul. Dacă diametrul nu este potrivit, pot apărea iritații sau eroziuni. În cele mai multe cazuri, diametrul lentilelor de contact moi variază între 13,5 și 14,5 mm, iar diametrul celor rigide cu permeabilitate la oxigen (GP) variază între 8,5 și 9,5 mm.
- Marca sau materialul lentilei. De asemenea, într-o prescripție pentru lentilele de contact, marca și materialul trebuie specificate, deoarece fiecare material al lentilelor are un grad specific de permeabilitate la oxigen (respirabilitate). Acest lucru este important, în special, dacă doriți să purtați lentile pe timpul nopții.
- Data expirării. În general, o lentilă de contact Rx este valabilă un an de zile. După expirare, înainte să cumpărați lentile suplimentare, va trebui să vă prezentați la medicul oftalmolog pentru o nouă verificare a sănătății ochilor. Precriptiile pentru ochelarii de vedere sunt reglementate de legea statului, iar cele mai multe dintre ele expiră după doi ani.
Cauți un magazin de optică în Cluj pentru examinarea, prescripția și adaptarea lentilelor de contact? Te invităm în magazinele Gama Optic din Cluj-Napoca pentru a beneficia de consultații realizate de medici specialiști și opticieni cu o vastă experiență, cu ajutorul unei aparaturi medicale de diagnosticare de ultimă generație.