Fotorealism – procesul de a copia o fotografie într-un mediu diferit – considerat o fiță cândva – a devenit important în anii 1970. Acum, aproape 5 decenii mai târziu, una dintre cele mai impresionante colecții de artă fotorealistă aparține lui Louis K. Meisel, care a pus la cale de altfel și o expoziție numită “From Lens to Eye To Hand: Photorealism 1969 to Today”, în cadrul Parrish Art Museum din Water Mill, New York. Este vorba despre 40 de tablouri provenite de la 33 de artiști diferiți, inclusiv lucrarea “Hotel Empire” a lui Richard Estes, unul dintre părinții acestui concept.
Deși fotorealismul s-a dezvoltat inițial din pop art, a devenit rapid o mișcare independentă care a evoluat singură ani de zile. Artistul și scriitorul Richard Kalina este de părere că anduranța acestui curent stă în simplitate și consistență. „Ceea ce îi lipsește fotorealismului este pretenția. Este opusul artei academice de orice tip. Fotorealismul a supraviețuit pentru că nu a fost diluat și pentru că a rămas coerent din punct de vedere conceptual.” scrie Kalina într-un eseu publicat în catalogul expoziției.
Expoziția “From Lens to Eye to Hand: Photorealism 1969 to Today” poate fi vizitată până pe data de 21 ianuarie 2018 la Parrish Art Museum din Water Mill, New York.