În ultimii ani, în România au început să apară tot mai multe firme, firmulițe, proiecte destul de interesante care din păcate nu ajung la maturitate, indiferent că discutăm despre mediul online (magazin virtual) sau realitate (aducerea la viață a unui produs). Deși există ambiție, deși există voință, se pare că aceste două calități nu sunt suficiente tinerilor antreprenori pentru a le asigura succesul așa că vom discuta în continuare despre cele mai importante 7 calități ale unui antreprenor de succes, în ideea că vom putea ajuta pe cei care doresc să pună bazele unui business.
7 calități ale unui antreprenor de succes
- Cultura generală bogată. După cum spuneam mai sus, pe lângă ambiție și voință, un antreprenor de succes va avea nevoie de o cultură generală bine pusă la punct astfel încât să reușească să înțeleagă cât mai bine lumea afacerilor în care dorește să se avânte cu noua idee de business.
- Maturitatea psihică. Un antreprenor de succes trebuie să dețină o mentalitate de învingător, trebuie să fie un om matur în gândire astfel încât să poată să treacă cu minim de gânduri rele peste eșecuri. Din păcate, nimeni nu prea găsește cheia succesului din prima.
- Rezistența fizică. Da, un antreprenor de succes trebuie să fie și un om rezistent din punct de vedere fizic. Ședințele lungi, nopțile nedormite din cauza grijilor sau a problemelor legate de business au nevoie de un corp rezistent, sănătos, de un corp care să reziste la muncă.
- AS în domeniul său. Domeniul pe care-l atacă trebuie să fie cunoscut din scoarță în scoarță. Acest lucru îi va asigura succesul și nu mă refer la cultură generală aici. Mă refer la studii de specialitate. Ca să se bucure de succes într-un anumit domeniu, omul trebuie să fie expert.
- Se pricepe la cifre. Trebuie să te pricepi cât de cât la cifre ca să reușești să guști succesul în antreprenoriat. Nu ai cum să răzbești dacă nu știi ce este acela un bilanț contabil, dacă nu reușești să identifici problemele financiare ale propriei companii. E nevoie de inteligență fiscală.
- Influență. Un om de afaceri de succes trebuie să fie influent. Trebuie să-și creeze anumite relații benefice pentru dezvoltarea companiei sale și să aibă grijă de partenerii săi. Cu cât va cunoaște mai multă lume cu atât va reuși să își securizeze într-un fel propria afacere.
- Bunul simț. Bunul simț în afaceri este elementar. Nu ai cum să răzbești dacă nu ești genul acela de om care-și cunoaște lungul nasului și care respectă pe cei de lângă. Bunul simț în afaceri te ține departe de dezastru întrucât te ponderează, reușește să te țină departe de lăcomie și de ideea de a te întinde mai mult decât îți e pătura. Dacă ai bun simț o să ajungi departe cu afacerea ta.