Home Terorism Cum a schimbat ISIS școlile din Irak

Cum a schimbat ISIS școlile din Irak

1013
0
școlile din Irak

După 2 ani de zile negre, de trai în umbra ISIS, copiii din nordul Irakului au în sfârșit ocazia să meargă la școală din nou. Școlile încep să se redeschidă în timp ce forțele armate irakiene scot afară din țară gruparea teroristă. Săptămâna aceasta este motiv mare de bucurie întrucât orașul Mosul a fost eliberat complet, aici ISIS pusese bazele uneia dintre cele mai puternice fortărețe. Pentru cei care nu cunosc, Mosul este cel de-al doilea oraș ca dimensiune din Irak iar eliberarea lui este ceva mirific.

„Dar războiul nu se va termina până când nu se va trage ultimul glonț ori se va ridica steagul alb” avertizează Diego Ibarra Sanchez, un fotograf spaniol care a documentat criza educațională din această țară. Va fi o muncă titanică pentru a reconstrui școlile dărâmate de acest conflict.

Asaf Ahmed – un tânăr refugiat irakian care a renunțat la școală în momentul în care ISIS a ajuns în orașul lui din nordul Irakului.

Pozele studenților stau pe jos, pe podeaua abandonată a școlii Hajj Ali, Irak.

„ISIS, în numai 2 ani, a reușit să șteargă de pe suprafața pământului ani și ani de investiții” continuă Ibarra Sanchez. Pozele sale arată devastarea. Școli abandonate și grav lovite de conflict, distruse. Mii de cărți  și manuscrise arse. ISIS a folosit multe dintre aceste școli drept cartiere de comandă pentru luptătorii săi, așa că se explică de ce au ajuns în halul pe care-l vedeți în poze.

Pagubele produse în urma unui raid aerian se observă la o școală abandonată din nordul Irakului.

Un tânăr de 15 ani, parte din armata ce luptă împotriva ISIS stă pe poziții în afara Qayyara, Iraq.

Biblioteca Universității din Mosul a fost distrusă în bătălie și transformată într-o bază ISIS.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here