În acest moment în România există aproape 600.000 de firme de apartament, PFA, SRL, II, AF, etc. În cele ce urmează vom discuta despre una dintre aceste forme de organizare, respectiv PFA, mai precis despre 4 motive principale pentru care titularii ar trebui să plătească servicii separate de contabilitate firmelor cu experiență. După cum știm, cei care au PFA pot să se ocupe singuri de contabilitate și să scutească astfel o cheltuială, nu au nevoie de supravegherea unui expert.
4 motive să plătești servicii de contabilitate dacă ești PFA
- Vei putea să te concentrezi strict pe business. Mereu am fost de părere că cei care-și fac PFA trebuie să se gândească strict la business-ul pe care-l promovează, nu trebuie să aibă griji adiacente precum contabilitatea. E destul de frustrant uneori să te ocupi de unul singur de acte pentru că e nevoie de timp atât pentru întocmirea lor cât și pentru cercetare. Dacă nu ai contabil trebuie să fii mereu la curent cu modificările Codului Fiscal ce ating această sferă a PFA-urilor.
- Costurile pentru externalizare sunt modice. Un 200 – 250 de lei/lună nu reprezintă un capăt de țară. Sunt costuri destul de mici pentru contabilitate PFA întrucât nici cifrele de afaceri nu sunt unele extraordinare. Să nu uităm că PFA-urile sunt de obicei forme de a intra în legalitate pentru oameni ce lucrează singu: meseriași, profesioniști, elite din anumite domenii. Nu discutăm așadar despre planuri de business complexe în majoritatea cazurilor, ci despre niște oameni care lucrează singuri.
- Vei sta mereu la curent cu ultimele noutăți. Dacă vei alege să colaborezi cu o firmă de contabilitate din București pentru externalizarea contabilității, vei fi mereu la curent cu ultimele noutăți din domeniul legislativ atât cât privește sfera PFA-ului. Cotabilul te va informa întotdeauna despre modificări sau despre noile cerințe adăugate Codului Fiscal. Să nu uităm că în România, Codul Fiscal se modifică destul de des și de obicei atunci când nu e necesar.
- Nu te vei trezi cu poprire pe conturi sau somații. Se poate întâmpla să uiți să depui anumite declarații la ANAF, sau pur și simplu să nu știi că trebuie depuse. Cei de la ANAF nu te vor informa niciodată legat de acest aspect, vor presupune că dacă-ți ții singur contabilitatea, te-ai informat în prealabil, ți-ai asumat răspunderea cu alte cuvinte. De ce să te trezești cu poprire pe conturi sau cu somații cu titlu executoriu dacă uiți să faci o plată către ei sau dacă nu trimiți exact banii care trebuie?
Acestea sunt cele mai importante 4 motive pentru care consider că merită externalizată contabilitatea la PFA-uri. Consider că e cel mai bine să separi activitățile destul de clar încă din start, activități ce pot să te tragă înapoi ori să-ți răpească timp prețios. E mai bine fără să amestecăm două domenii diferite chiar dacă ieșim mai ieftin sau dacă avem impresia că putem face față provocării.