Fiecare institutie renumita, sau organizatie, are o uniforma specifica pe care o poarta angajatii. Acesta este si cazul preotilor. V-ati intrebat vreodata care este motivul pentru care acestia se vestimenteaza astfel? Daca inca nu ati primit un raspuns satisfacator pentru aceasta intrebare va invit sa parcurgeti randurile urmatoare.
Vesmintele preotesti – de ce exista acestea si ce rol au?
Rolul hainelor preotesti este de a diferentia slujitorii altarelor de mireni. Astfel, misiunea lor este de a exprima rolul pe care acele persoane il au in cadrul bisericii si ne referim aici la cel spiritual. Stiati ca este obligatoriu ca preotii sa poarte reverenda? Desigur, unii considera acest lucru nepotrivit, mai ales in timpul liber, cand ies alaturi de copii in spatiul de joaca, in zonele comerciale sau in alte locuri. Situatiile difera de la persoana la persoana. Nici conditiile meteorologice nefavorabile nu fac mai usoara purtarea acesteia.
Un lucru este cert si anume ca aceasta nu este purtata pentru a iesi cu ceva in evidenta, ci pentru a arata respectul pe care cel care a ales sa devina slujitorul altarului il are fata de divinitate. Este si un mod in care acesta poate sa nu fie pricinuitor de sminteala sau de a se expune fara motiv.
Fiecare tip de vesminte preotesti are un anumit rol. Spre exemplu, fara epitrahil nu poate fi savarsita sfanta Liturghie. De asemenea, din costumatia preotului nu trebuie sa lipseasca nici stiharul, ca si braul, felonul si manecutele. Cei care au rangul de diaconi trebuie sa imbrace stiharul, manecutele si orarul pentru a putea savarsi slujbele divine.
In cazul arhiereului, numarul articolelor necesare de imbracat este mai mare: epitrahilul, stiharul, braul, manecutele, sacosul, mantia, omoforul mic si mare, dar si insignele specifice (alaturi de bedernita, engolpion, cruce, carja si mitra).
Rolul stiharului, care este reprezentat de un vesmant lung, care are maneci largi si trebuie sa acopere tot corpul, purtat de diaconi, are ca simbol curatenia spirituala si stralucirea ingerilor. In cazul preotilor acesta simbolizeaza stralucirea infinita a lui Dumnezeu, precum si viata de admirat, pe care purtatorul acestui tip de vesminte preotesti trebuie sa o duca. Arhiereii poarta stiharul, ce reflecta curatia si luminarea lui Iisus, respectiv a ingerilor.
In fine, fiecare element ce constituie vesminetele pe care le imbraca slujitorii altarelor are o importanta deosebita si nu poate sa lipseasca. Un lucru este evident si anume faptul ca utilizarea lor in cultul ortodox este esentiala in crearea unei atmosfere duhovnicesti inalte, necesare pentru a dialoga cu Divinitatea. Acestea sunt cinstite cu evlavie de catre credinciosi, care au astfel cunostinta impacata fiindca au facut cele necesare pentru a se implini pe plan spiritual, alaturi de celealte aspecte care trebuie avute in vedere in acest sens. Un motiv pentru care se obisnuieste sa se faca acest lucru il reprezinta faptul ca vesmintele si celelalte elemente preotesti sunt atat purtatoare, cat si impartasitoare de har.
Ceea ce probabil nu stiai este ca prin intermediul acestora, nenumarate persoane au fost reintoarse din drumul gresit pe care pornisera. Splendoarea vesmintelor preotesti are si o valoare spirituala incontestabila.
Este esential ca acestea sa fie pastrate intr-o stare cat mai buna, sa fie ferite de riscul de a se murdari sau deteriora pentru ca reflecta imaginea bisericii, precum si respectul purtat fata de divinitate si cele sfinte.