Home WarPress În inima orașului Raqqa, urmele stăpânirii ISIS sunt peste tot

În inima orașului Raqqa, urmele stăpânirii ISIS sunt peste tot

1480
0
Raqqa

Cu cât te apropii mai mult de ultima baricadă ISIS, cu atât devine mai evident impactul lor asupra societății, impact care nu transmite altceva decât pierderi și depravare. Aici, în Raqqa, ISIS este pe punctul de a fi înfrântă, luptătorii grupării teroriste sunt înconjurați. Din păcate, această victorie nu va reface familiile destrămate de acest califat, nu va aduce înapoi la viață pe cei uciși fără nici un fel de rost de către ISIS. Furat avea doar 15 ani când ISIS a preluat controlul asupra orașului Raqqa.

„Inima mea nu putea suporta. Nu mai puteam să stau să văd nedreptatea și tirania din jur”

Furat a fugit și mai târziu, s-a alăturat Forțelor Democrate Siriene și a mers la luptă împotriva grupării teroriste. Acum, el se află la doar câțiva kilometri distanță de locul căruia-i spunea până nu demult, casă. Și-a văzut familia pentru prima dată în ultimii ani chiar înainte să acorde acest interviu pentru CNN. Nu i-a recunoscut și nici lor nu le-a fost ușor să-și dea seama că este el. Plecase băiat și acum s-a întors bărbat, un luptător.

„Când vorbim, conversațiile noastre par goale. Nu e nimic de zis. Pentru mine nu e ușor și nici pentru ei. Când vom fi în siguranță și războiul se va fi terminat, am să mă întorc la ei.”

Pentru Inghazik, un comandat SDF, casa ei s-ar putea să nu mai existe deloc. Precum mulți dintre cei care s-au alăturat SDF, crede că datoria ei este să scape Siria de ISIS. Ea s-a născut la Raqqa dar ISIS a ocupat casa părinților ei și au folosit-o drept baricadă pentru luptă. Ea nu va mai avea unde să se întoarcă.

„Luptăm pentru pace. Când totul se va termina, mi-ar place să locuiesc într-o zonă în care kurzii, arabii, creștinii, sunniții trăiesc împreună. Așa era cândva în Raqqa. Era cândva, acum nu mai e.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here