Home WarPress Unde se va duce ISIS după Mosul?

Unde se va duce ISIS după Mosul?

1343
0
mosul

Califatul Islamic declarat de la Mosul în urmă cu 3 ani s-a destrămat încet încet, în timp ce trupele lui Abu Bakr al-Baghdadi au fost împinse către deșert. După nouă luni de lupte, forțele irakiene au ajuns la ambele maluri ale râului Tigris din Mosul. Astfel, Primul Ministru irakian Haider al-Abadi a sărbătorit victoria împotriva ISIS pentru cel de-al doilea oraș ca dimensiune din țară.

În orașul sirian Raqqa, o forță armată rebelă ce primește ajutor din partea Statelor Unite la sol și în aer, a împins gruparea teroristă către marginile orașului, reducând foarte mult puterea de influență a acesteia. Atacurile aeriene asupra punctelor strategice precum rafinăriile au reușit să slăbească simțitor gruparea, ce nu mai poate să-și organizeze luptătorii cum o făcea cândva.

Dar ISIS avea prevăzută această zi. A început să fortifice Mosul pentru inevitabilul atac al forțelor irakiene chiar din ziua în care au preluat controlul asupra orașului, în iunie 2014. Oficialii SUA spun că cifrele arată destul de bine, gruparea teroristă s-a refugiat dincolo de valea Eufrat, în jurul orașului Deir Ezzor din estul Siriei, ultimul loc în care aceasta încă are o prezență puternică.

Lupta va continua

Înainte să fie ucis de o dronă anul trecut, purtătorul de cuvânt ISIS Abu Mohammed al-Adnani a spus că problemele din Mosul și Raqqa nu va destrăma gruparea: „Nu, înfrângerea reprezintă pierderea dorinței de a lupta”. Chiar dacă teritoriul grupării s-a micșorat, ideologia rezistă. Încă de la înființare, ISIS s-a pregătit pentru zilele de după califat, luptând sub motto-ul „Rămânem și ne extindem”.

Există un text al Profetului care este destul de des citat de ISIS: „O grupare de războinici victorioși venită din partea mea va continua să lupte pentru adevăr. În ciuda faptului că va fi abandonată și părăsită, se va afla la porțile Ierusalimului în împrejurimi, va fi la porțile din Damasc și alături”.

Previous articleAvion militar prăbușit în Mississippi, 16 persoane decedate
Next articleCe e important sa stii cand moare o persoana apropiata? Lucruri mai putin discutate in astfel de clipe
Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here