Formele geografice de pe planeta Marte pun în dificultate astronomii și cercetătorii din domeniu. Nordul planetei este alcătuit în mare parte din teren drept în timp ce sudul este mult mai înalt și plin de cratere. În plus, interiorul planetei este plin de materiale rare.
Cercetătorii au propus multiple explicații pentru aceste elemente, inclusiv faptul că oceane imense ar fi putut da forma unui asemenea relief, coliziunea unor plăci tectonice sau chiar impactul cu un asteroid uriaș. Ultima variantă, cunoscută și sub denumirea „ipoteza impactului singular” a prins aripi în ultima vreme, tot mai mulți cercetători dezbătând posibilitatea ca planeta Marte alături de cele două luni să fie rezultatul unui impact uriaș cu un asteroid în urmă cu miliarde de ani.
În acest scenariu, un corp cosmic de dimensiunea lui Ceres, o planetă pitică din centura de asteroizi, s-a lovit de Planeta Roșie și a rupt bucăți din emisfera nordică, lăsând în urmă depozite uriașe de elemente metalice. În plus, resturi din asteroid au început să orbiteze în jurul planetei și s-au unit cu Phobos li Demios, cele două luni pitice ale planetei Marte. Ca o mică paranteză, cercetătorii cred că Phobos în câteva milioane de ani se va desprinde de orbita planetei sau se va izbi de ea.
„În această lucrare am demonstrat că am putea explica aceste zone de relief unice de pe Marte. Soluția este una elegantă având în vedere că răspunde la 3 mari întrebări referitoare la cum a ajuns Marte să arate ca-n ziua de azi” spune Stephen Mojzsis, profesor la Universitatea din Colorado.
Studiul, a fost adus în fața presei alături de Ramon Brasser (un astronom din Tokyo, membru al Institutului de Tehnologie din Japonia), care a analizat câteva roci desprinse din Marte. Aceste roci au ajuns pe Terra sub formă de meteoriți și sunt pline de metale rare (iridium, osmiu, platină), mult mai multe față de cantitatea la care se aștepta. Cercetătorii estimează că aceste metale rare reprezintă 0.8% din masa planetei Marte.