Home International Ghețarul artificial din mijlocul deșertului

Ghețarul artificial din mijlocul deșertului

716
0
Ghețarul

În nordul îndepărtat al Indiei, o structură din gheață a răsărit în deșert. Discutăm despre un tărâm al extremelor, unde ploaia este sacră iar temperaturile trec de la torid la sub zero grade în fiecare zi. Localnicii spun despre acest deșert faptul că este singurul loc din lume unde un om care stă în soare cu picioarele în umbră poate să facă insolație și degerături în același timp.

Este vorba despre regiunea Ladakh, regiune făcută sandvici între doi dintre cei mai înalți munți din lume: Himalaya și Kunlun. Ploaia este rară aici, apa necesară irigațiilor fermelor locale este vitală și cea mai mare majoritate provine din zăpadă topită. Din păcate, schimbările climatice reușesc să secătuiască și mai mult această zonă, lăsând fermierii fără apă în lunile cruciale plantării recoltelor – aprilie și mai, chiar înainte ca ghețarii să se topească sub soarele verii. Ei bine, cineva a venit cu o soluție pentru această problemă. Păi dacă ghețarii se topesc, să facem noi, oamenii, alții, nu?

În 2014, un inginer mecanic pe nume Sonam Wangchuk a dorit să rezolve criza de apă din Ladakh. Ghețarii naturali sunt din ce în ce mai mici din cauza încălzirii globale. Wangchuk a avut o idee simplă: a dorit să colecteze apa care se topește natural din acei ghețari în lunile de iarnă, apă care ar fi fost pierdută de altfel, și să o păstreze până vara când fermierii au nevoie de ea.

Am văzut odată gheață sub un pod în luna mai și am înțeles că nu temperatura ambientală o face să se topească, ci razele soarelui. Am realizat că gheața poate să dureze mult timp chiar și la altitudini mici”. spune Wangchuk.

Apoi, acesta a proiectat ghețarul artificial, un con de gheață ce funcționează conform legilor fizicii. O țeavă este îngropată în pământ și conectează un mic pârâu de locația unde se află ghețarul artificial. Pentru că fluidele într-un sistem încearcă întotdeauna să-și mențină nivelul, apa care vine de la o altitudine de 60 de metri va țâșni 60 de metri în aer din acea țeavă, creând o fântână. Temperatura scăzută a aerului face restul, cristalizând imediat picăturile de apă transformând totul într-un ghețar.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here