Home International Unul dintre cei mai mari ghețari din lume se va desprinde de...

Unul dintre cei mai mari ghețari din lume se va desprinde de Antarctica

901
0
ghețari

Un ghețar uriaș de dimensiunea Qatarului se va desprinde curând de Antarctica. În momentul în care acest lucru se va întâmpla, Lanser C (numele ghețarului) va deveni cel mai mare iceberg din lume, cu o arie de 6000 de kilometri pătrați. Pentru cei care nu le au cu dimensiunile, 6000 de kilometri pătrați înseamnă 4 x Londra sau 7 x New York. La începutul lunii iunie, cercetătorii au spus că Lanser C se afla la doar 13 km de marginea gheții, iar acum se află la doar 5 km distanță. Lanser C este o bucată din calota glaciară Lanser situată în Nord – Estul coastei Antarcticii.

ESA (European Space Agency) monitorizează calota glaciară din Groenlanda și Antarctica prin intermediul CryoSat, împreună cu alte două radare ESA. Dacă se îndepărtează, Lanser C ar putea deveni un pericol pentru bărci și vapoare. „Nu cunoaștem exact ce va urma. Ar putea să se fărâmițeze în bucăți mici la câteva ore iar curentul oceanic va împinge aceste bucăți înspre Nord, până lângă Insulele Falkland. Dacă acest lucru se va întâmpla, va exista un real pericol pentru vapoarele din Pasajul Drake” spune Anna Hogg de la Universitatea Leeds.

În ultimii 30 de ani, Lanser A și Lanser B s-au desprins de asemenea de calota glaciară și acest lucru trage un semnal de alarmă. Atmosfera pe planetă se încălzește într-un ritm amețitor. Desprinderea Lanser C va alimenta acest cerc vicios și va aduce și mai multă vulnerabilitate planetei. Din cauza faptului că aceste bucăți uriașe se tot desprind de calota glaciară, aceasta devine din ce în ce mai instabilă.

Previous articleVă puteți pune un Guru la congelator
Next articleAlina Ceusan trece de la blond platinat la ciocolatiu cu ajutorul unei peruci Belher
Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here