Din cauza faptului că traficul aerian este în creștere de la an la an, e tot mai dificil să păstrezi domeniul transporturilor aeriene într-un cadru oarecum ecologic. Ei bine, în timp ce inginerii de aeronave se gândesc la noi moduri de a face avioanele mai eco-friendly prin intermediul combustibililor bio și a curentului electric, arhitecții se chinuie să facă și aeroporturile un mediu cât mai „verde” din punct de vedere ecologic. La prima vedere, pare o misiune de Sisif pentru că la urma urmei, toate aeroporturile sunt noduri masive în industria transporturilor și consumă foarte multă energie. În linie cu reputația regiunii pentru conștientizarea ecologiei, Scandinavia este casa a ceea ce se poate numi cel mai ecologic aeroport din lume. Discutăm evident despre aeroportul din Oslo, deschis publicului anul acesta în luna aprilie. Această clădire are acum o capacitate de tranzit de 32 de milioane de pasageri anual. Acest aeroport este singurul din lume care a primit calificativul EXCELENT în ratingul BREEAM, o certificare pentru sustenabilitatea clădirilor civile.
„Aeroportul din Oslo a fost construit cu materiale de construcții ecologice și a fost dotat cu soluții inovative de energie și de reciclare a deșeurilor. ” spune Henriette Berg Project manager la WSP în Norvegia, una dintre organizațiile care s-au implicat în acest proiect.
Bjørn Olav Susæg de la Nordic, firma din Oslo care a proiectat terminalul, spune că ținta principală a fost să reducă la jumătate consumul de energie electrică. „Nu am pornit proiectul cu scopul de a construi cel mai ecologic aeroport din lume” spune acesta. Nu numai că terminalul are pereți și ferestre capabile să folosească la maxim lumina naturală, o provocare pe timp de iarnă în Scandinavia, dar în construcție au fost folosite și materiale locale ecologice.
Una dintre cele mai interesante mecanisme implementate în acest aeroport este sistemul de răcire cu zăpadă. În timpul iernii, zăpada este colectată și stocată într-un depozit, unde este pusă la păstrare. Atunci când vine vara, zăpada este topită iar apa rece răcește terminalul și clădirea, reducând consumul de energie în timpul orelor de vârf. Pe parte de reciclare, terminalul se mândrește cu o rată de reciclare de 91%.