Home WarPress Iran lansează rachete către estul Siriei, în taberele ISIS

Iran lansează rachete către estul Siriei, în taberele ISIS

964
0
Iran

Armata iraniană a anunțat sâmbătă că a lansat câteva rachete către estul Siriei, luând la țintă taberele Statului Islamic. Acesta este răspunsul Iranului pentru cele două atacuri teroriste revendicate de ISIS pe data de 7 iunie, la Teheran. Aceste rachete sunt primele lansate de Iran către alte state în ultimii 30 de ani și reprezintă o escaladare uriașă a conflictului dintre Iran și ISIS.

Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) afirmă pe site-ul lor de știri oficial, Sepah News, faptul că mai multe rachete cu rază medie de acțiune au fost lansate dintr-o bază militară iraniană aflată în vestul țării, în provincia Kermanshah. Operațiunea a vizat trupele Takfiri din regiunea  Deir Ezzor, în estul Siriei. Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) numește luptătorii ISIS drept Takfiri.

6 azilanți și alte 16 persoane au murit în Parlamentul Iranian într-o serie de atacuri dedicate fondtorului revoluționar al republicii Ayatollah Khomeini. Este pentru prima dată în istorie când ISIS, o grupare musulmană care luptă împotriva militarilor iranieni în Siria, își asumă responsabilitatea pentru un atac terorist pe teritoriul Iranului. Iranul sprijină regimul lui Bashar al-Assad în lupta contra rebelilor anti-guvernamentali și contra ISIS, grupare teroristă stabilită în orașul sirian Raqqa.

Lt Col (ret) Rick Francona, analist militar pentru CNN, descrie mișcarea Iranului drept o escaladare uriașă a conflictului.

„Selectarea țintelor este interesantă. Ei spun că luptă contra acelorași oameni care au pus la cale atacurile de la Teheran dar susțin în același timp și eforturile armatei siriene” spune Francona.

Amir Daftari, producător CNN pentru Teheran spune că Iranul nu a ascuns suportul pentru Assad dar până acum ne-a lăsat impresia că-i oferă mai mult sfaturi tactice, voluntari și bani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here