Home WarPress Conflictul din Siria intră pe un teritoriu nou și periculos

Conflictul din Siria intră pe un teritoriu nou și periculos

986
0
Conflictul din Siria

O nouă fază a conflictului din Siria a început, o fază în care puterile externe își fac apariția și pun mai multă presiune pe ISIS. Două evenimente au avut loc în ultimul weekend – doborârea unui avion sirian Su-22 de către un avion american și folosirea unor rachete balistice de către Iran. Aceste sunt dovezile clare că lucrurile în estul Siriei se agravează de la an la an.

Este pentru prima dată când un avion american a doborât un avion militar sirian, dar a cincea oară când armata americană ia la țintă armata regimului de când Donald Trump a preluat conducerea SUA. O grămadă de forțe cu interese concurente și-au făcut apariția în teatrul de război din estul Siriei. Armata americană susține alianța rebelilor din Siria  – Forțele Democrate Siriene – care se luptă pentru eliberarea orașului Raqqa, oraș acaparat de ISIS și declarat drept capitala Statului Islamic. Sute de consilieri militari americani sunt aproape de linia frontului, ajutați de atacuri aeriene.

Armata siriană și aliații ei (iranieni, irakieni și poliția libaneză Shia) strâng rândurile în Raqqa. Săptămâna trecută, armata siriană a ajuns în zonele controlate de SDF. Era inevitabil ca la un moment dat, aceste alianțe opuse se vor bate cap în cap. În momentul în care forțele aeriene siriene au bombardat pozițiile SDF sâmbătă, armata SUA a venit în ajutor și a doborât acel Su-22.

Pentagonul a spus că acțiunea a fost în concordanță cu legile internaționale și în deplină apărare a aliaților. Evident, Moscova a văzut altfel lucrurile. Rusia a anunțat luni faptul că pentru a doua oară anul acesta va suspenda tratatul de cooperare cu SUA în Siria și a mers chiar un pas mai departe, avertizând că orice avion care va zbura la vest de râul Eufrat, inclusiv avioanele coaliției, vor fi considerate o țintă și vor fi doborâte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here