Home International S-a dat startul competiției care ne va salva oceanele de plastic

S-a dat startul competiției care ne va salva oceanele de plastic

629
0
The Prince of Wales's International Sustainability Unit

Sunt peste 150 de miliarde de tone de plastic în oceanele noastre. În fiecare an, câte 8 milioane se adaugă acestei cifre, echivalentul a un tir plin cu plastic/minut. Sunt cifrele scoase în evidență la World Economic Forum de către Fundația Ellen MacArthur, care estimează că dacă se va continua în acest mod până în 2050, oceanele noastre vor conține mai mult plastic decât pește. Dame Ellen MacArthur a făcut istorie în 2005 când a devenit cel mai rapid marinar care a făcut înconjurul globului. Bazele fundației le-a pus în 2010 cu scopul de a promova economia circulară, bazată pe energiile verzi și pe ideea de reducere a consumului de produse concepute cu resurse finite.

Acum, concursul numit The Prince of Wales’s International Sustainability Unit, promite 2 milioane de dolari celor care vor veni cu o idee câștigătoare despre cum putem ține plasticul departe de oceane.

„După 40 de ani de eforturi, la nivel global doar 14% din cantitatea de plastic este colectată și reciclată. Din restul de 86% plastice care scapă de reciclare, o treime ajunge în natură  sub diferite forme. Dacă vrem să schimbăm acest lucru, trebuie să regândim fundamental modul în care fabricăm și folosim materialul plastic” spune  MacArthur, după ce și-a anunțat participarea la concurs.

Care sunt țările fruntașe în ceea ce privește reciclarea materialelor plastice

Pe primul loc în lume se află Germania cu 65%, urmată de Coreea de Sud cu 59%, Slovenia cu 58%, Austria la egalitate cu Slovenia, Belgia cu 55%, Elveția 52%, Suedia cu 50% alături de Olanda. La polul opus se află Noua Zeelandă cu 1%, Turcia și Chile cu câte 2 procente fiecare, Slovacia cu puțin peste 5%, Israel, Grecia și Japonia cu aproape 9%.

Câștigătorii competiției vor fi aleși de academicieni, designeri și cercetători iar premiul va fi înmânat în momentul în care vor prezenta soluția publicului larg.

Previous articleUnde poți repara ieftin un telefon Samsung?
Next articleStar Wars împlinește 40 de ani
Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here