Home WarPress A-10 Warthog a renăscut din propria cenușă

A-10 Warthog a renăscut din propria cenușă

903
0
A-10 Warthog

Vântul pensionării bate de ani buni în hangarul celui mai bun avion de suport american A-10 Warthog. Cu toate că a fost proiectat și folosit non stop din 1970 până în prezent, se pare că încă nu i-a venit vremea să se retragă. Bugetul lui Donald Trump include bugetul de întreținere pentru flota A-10 Thunderbolt, avioane poreclite și A-10 Warthog și amână planurile aviației americane de a înlocui acest avion. Nu există planuri de retragere așadar pentru anul acesta cel puțin.

Air Force a confirmat de asemenea marți faptul că are de gând să întrețină în continuare cea mai mare parte a flotei A-10 Warthog chiar dacă se va da ordinul de retragere. De ani de zile, făuritorii legilor americane încarcă să găsească o soluție pentru a înlocui avioanele A-10 pe motiv că sunt mai mult decât depășite. Acestea sunt în funcțiune de peste 42 de ani.  Una dintre variantele vehiculate pentru rocadă a fost F-35 Joint Strike Fighter. Cu toate acestea, deși F-35 este un avion ce poate îndeplini multe roluri pe câmpul de luptă, doar A10 a fost special creat pentru lupte de-aproape destul de des întâlnite în Siria de exemplu, unde SUA luptă contra ISIS. Aceste avioane A-10 sunt capabile să țintească adversarul de-aproape fără să existe pericolul de a ucide forțele aliate. Piloții zboară suficient de încet  ca să poată distinge între trupele de la sol.

În timp ce primul val de avioane F-35 sunt trimise pe câmpul de luptă, costurile, întârzierile cauzate de transport au convins Pentagonul să extindă perioada operațională pentru avioanele A-10, astfel încât să nu fie necesară întreruperea operațiunilor contra ISIS din Siria.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here