Home WarPress Tatăl tuturor bombelor vine din Rusia

Tatăl tuturor bombelor vine din Rusia

968
0
FOAB

În 2007 s-a născut în Rusia, tatăl tuturor bombelor. Armata rusă spune că este cea mai puternică bombă termobarică din lume, de patru ori mai mare decât mama tuturor bombelor din SUA, cea mai mare bombă non-nucleară folosită de SUA într-un conflict armat. Potrivit specificațiilor armatei rusești, analiștii spun că e posibil să fie adevărat. „Credem că este adevărat. Rușii sunt pionierii bombelor termobarice. Nu am nici cea mai mică îndoială că ei n-ar fi în stare să construiască așa ceva. Au tehnologia necesară” spune Col. Rick Francona, analist militar și fost soldat detașat în Siria.

„Această FOAB este reală dacă cineva a raportat-o și este cea mai mare bombă non-nucleară din lume” spune Col. în rezervă Cedric Leighton, analist militar și fost membru în Joint Chiefs. FOAB însă nu a fost niciodată folosită în luptă până acum.

„FOAB este o bombă termobarică, ceea ce înseamnă că încărcătura explodează la temperaturi mult mai mari. Rezultatul este unul destul de logic: tot ce trăiește în zona de detonare este vaporizat, transformând această bombă într-una teribilă și spectaculoasă în același timp” continuă Leighton.

Rusia a anunțat testarea acestei bombe pentru prima dată în 2007. Într-o emisiune transmisă la nivel național, pe data de 11 septembrie 2007, șeful Forțelor Armate Rusești, Alexander Rukshin la acea vreme, a spus că este primul test a unei noi generații de bombe, capabilă să trimită unde de șoc asemenea unei bombe nucleare.

„Rezultatul testelor acestei muniții aeriene arată că poate fi comparată cu o armă nucleară din punct de vedere al eficienței și al capacității. În același timp, doresc să scot în evidență faptul că impactul acestei muniții nu poluează mediul înconjurător comparativ cu o bombă nucleară” spune Rukshin.

FOAB este de patru ori mai puternică față de MOAB și are o explozie similară a 44 de tone de TNT. FOAB este de asemenea și mai ușoară, cântărește doar 7.1 tone. În ceea ce privește raza de impact, este de două ori mai mare și se întinde până la 300 de metri.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here