Aproximativ 5 milioane de sirieni și-au părăsit țara din pricina războiului civil izbucnit în urmă cu 6 ani. Potrivit ONU, aproximativ 400.000 de oameni au murit până acum în acest război. Pentru cei care au rămas însă în viață în Siria, există o luptă continuă pentru supraviețuire. Oricând poate să vină un bombardament care să le pună și lor capăt vieții.
SAMS – Syrian American Medical Society reprezintă o organizație americană ce oferă ajutor medical în Siria chiar de la începutul războiului civil. Este vorba despre un ONG caritabil care are în acest moment în componență 1700 de medici ce lucrează în 110 de facilități, medici care au reușit să trateze până în acest moment peste 3 milioane de sirieni în întreaga țară. SAMS oferă tratamente rapide, servicii de terapie intensivă și nu în ultimul rând, tratamente pe termen lung.
Din păcate, acești medici își riscă zilnic viețile pentru că Siria este în continuare o țară în care există război. Dr. Ahmad Tarakji, președintele SAMS spune că de cele mai multe ori în Siria, spitalele sunt ținta numărul 1 pentru bombardamente. De exemplu, cel mai mare spital al organizației SMAS a fost bombardat în luna octombrie.
„E ca și cum te-ai trezi din morți. Nu vezi nimic în jur din cauza prafului. Vezi doar sânge pe hainele tale dar nu știi dacă-ți aparține” spune Dr. Ahmad.
SAMS a pus bazele unor clinici mobile pentru a putea trata oamenii în locurile în care spitalele au fost distruse sau în zonele rurale cu mari cantități de oameni dislocați. În timp ce organizația a reușit să deschidă spitale mobile în întreaga Sirie, uneori se luptă cu resursele insuficiente. Este o adevărată luptă să facă rost de provizii medicale și mâncare.