Home International Au fost descoperite cele mai vechi microfosile din lume

Au fost descoperite cele mai vechi microfosile din lume

802
0

Cercetătorii pretind că au descoperit rămășițe de microorganisme în Canada care datează de acum 3.77 miliarde de ani. Dacă se dovedește a fi adevărat și că au într-adevăr origine biologică, ar putea să fie cele mai vechi microfosile descoperite vreodată. Descoperirea reprezintă mici filamente și tuburi formate de bacterii ce trăiesc pe fier, potrivit unei declarații de presă apărute miercuri, și care aparține University College London.

Au fost descoperite câteva în straturi de cuarț în Centura Nuvvuagittuq Supracrustal din Quebec, Canada, ce conține cele mai vechi roci sedimentare de pe Terra.

„Descoperirea noastră suportă ideea că viața pe Terra a apărut de pe fundul oceanelor, un tărâm destul de fierbinte, la o scurtă perioadă de timp de la formarea planetei în sine” spune  Matthew Dodd, cercetător pentru UCL Earth Science și pentru Centrul de Nanotehnologie din Londra.

Până la această descoperire, cele mai vechi microfosile au fost găsite în vestul Australiei în anul 2013 și datau de acum 3.4 miliarde de ani. Cu timpul au început să apară tot mai multe întrebări legate de credibilitatea acelor ținuturi. Unii au sugerat că ceea ce părea a fi fosilă, ar fi putut să se formeze din pricina proceselor biologice și non biologice pe măsură ce temperatura sau presiunea din rocă s-au schimbat de-a lungul miliardelor de ani. Astfel, echipa de cercetători care a lucrat în Canada la acest proiect a descoperit semne clare ale originii biologic, inclusiv minerale și materie ce se găsește astăzi în oasele și dinții noștri.

„Microfosilele pe care le-am descoperit noi seamănă destul de mult cu fosilele ceva mai tinere. Acestea au o structură răsucită și ramuri precum crengile. Nu deținem acum detalii legate de ADN dar credem că este o bacterie ce nu oxidează” spune Dominic Papineau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here