Home WarPress Dușmanii ISIS fac front comun pentru eliberarea orașului Raqqa

Dușmanii ISIS fac front comun pentru eliberarea orașului Raqqa

937
0
ISIS

În următoarele luni, Califatul Islamic declarat de ISIS va pierde foarte multă putere, întrucât va pierde atât controlul asupra Mosul din Irak, cât și Raqqa din Siria, potrivit Lt. Gen. Stephen Townsend, comandantul Combined Joint Task Force. Acesta a mai precizat faptul că armata irakiană se pregătește să preia controlul definitiv asupra Mosul, în doar câteva zile.

Orașul Raqqa are aproximativ 300.000 de locuitori și reprezintă capitala administrativă a celor de la ISIS. De aici, gruparea teroristă pregătește atacurile din Europa. Nu cu mult timp în urmă, ISIS controla o bună fâșie de teren dintre Raqqa și granița cu Turcia, reușind să se țină de cuvânt în fața a 2000 de luptători străini racolați lunar, ajutându-i să treacă granița.

Acum însă, cea mai mare parte a acestui teren este deținută de inamici ISIS, care au tăiat toate rutele de aprovizionare cu combustibil și armament din regiune. Anul trecut, ISIS a pierdut 23% din teritoriul din Siria, potrivit consultantului pe teme de securitate IHS Janes.  Din luna noiembrie, ISIS a pierdut 3400 de kilometri pătrați de teren din jurul Raqqa.

În acest moment, ISIS este încolțită din toate părțile de inamici pe o rază de câțiva kilometri pătrați. Partea bună este că zona în care se află este una de câmp deschis și orice tentativă de aducere a proviziilor utilizate la întărirea armatei poate fi zărită și anihilată cu ajutorul bombardierelor. ISIS a construit sisteme de apărare în Raqqa și în jurul acestuia în cazul în care armata aliaților ar încerca să ia cu asalt orașul, printre civili.

Cine sunt inamicii ISIS care în scurt timp, se vor lua la întrecere pentru eliberarea Raqqa?

  • SDF – Syrian Democratic Forces – o alianță între grupul de kurzi YPG din nordul Siriei și grupuri și triburi arabe
  • O combinație dintre grupuri rebele turce ajutate de forțele speciale din Turcia și de bombardiere (uneori și bombardiere rusești)
  • Armata siriană + paramilitari iranieni + Lebanese Shia militia Hezbollah ajutați uneori de raiduri aeriene rusești

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here